Marti dimineata, actiunile Piraeus Bank, National Bank of Greece, Alpha Bank si Eurobank, prezente si pe piata din Romania, inregistrau un declin de aproape 30%, nivelul maxim permis de Bursa din Grecia. 

Recapitalizarea bancilor elene este pe ordinea de zi a discutiilor dintre reprezentantii Ministerului de Finante de la Atena si cei ai creditorilor internationali.

Din cauza retragerilor masive din depozite si a majorarii creditelor neperformante, se estimeaza ca principalele banci din Grecia au nevoie de o majorare a capitalului intre 10 si 25 miliarde euro. 

Bursa de Valori de la Atena a fost redeschisa luni, dupa cinci saptamani in care activitatea a fost suspendata. A fost cea mai indelungata perioada din anii '70 in care activitatea pietei bursiere a fost oprita.

Tranzactiile cu actiuni au fost oprite incepand cu data de 29 iunie, cand Guvernul elen a inchis bancile si a impus restrictii asupra miscarilor de capital, in contextul retragerilor masive de fonduri din banci de catre deponentii ingrijorati de intreruperea discutiilor dintre Grecia si creditorii sai internationali. 

Recent, agentia de evaluare financiara Moody's estima ca, indiferent daca autoritatile de la Atena vor ajunge sau nu la un acord cu creditorii internationali, bancile grecesti vor avea nevoie de recapitalizare, iar BCE va continua sa joace un rol important in calitate de creditor si furnizor de lichiditate.