Directorul general al bancii austriece, Karl Sevelda, a declarat marti ca Raiffeisen va inregistra in acest an pierderi de 50-500 de milioane de euro. El a precizat ca estimarea nu poate fi mai exacta din cauza incertitudinilor legate de situatia din Ucraina si Ungaria, transmite Bloomberg. 

Pentru Raiffeisen, a doua mare banca din Europa de Est dupa UniCredit, Rusia a fost in ultimii trei ani cel mai important generator de profit. Sanctiunile impuse de SUA si UE, ca reactie la pozitia presedintelui rus Vladimir Putin fata de Ucraina, pun in pericol aceasta sursa de venit, in conditiile in care creditele neperformante continua sa erodeze profitul pe alte piete. 

Avertismentul Raiffeisen are loc la doua saptamani dupa ce banca a rambursat statului austriac un ajutor de 750 de milioane de euro, primit in timpul crizei financiare. 

"Suntem suficient capitalizati. Desigur ca suntem in contact permanent cu autoritatile de reglementare", a spus Sevelda. 

Provizioanele Raiffeisen pentru credite neperformante vor creste in acest an cu 48% fata de 2013, pana la 1,7 miliarde de euro, a anuntat banca luni seara. Din acest motiv, Raiffeisen estimeaza ca va inregistra pierderi in 2014, iar anul viitor un profit net de cateva sute de milioane de euro. 

Deocamdata, sanctiunile impotriva Rusiei nu au avut un impact semnificativ, dar daca vor continua nu poate fi exclus un impact negativ asupra relatiilor bancare pe termen mediu, a aratat Sevelda. 

Anterior, Raiffeisen anticipa pentru acest an un profit net de 484 de milioane de euro. Pentru 2015, analistii estimau in medie un profit net de 850 de milioane de euro. 

In urma cu doar o luna, Raiffeisen anticipa provizioane pentru credite neperformante de 1,3-1,4 miliarde de euro. 

Raiffeisen reduce totodata valoarea fondului comercial al diviziei din Ucraina cu circa 60 de milioane de euro.

In Ungaria, legislatia care obliga bancile sa despagubeasca clientii pentru comisioanele de credit considerate incorecte va costa banca austriaca 240 de milioane de euro, in loc de 160 de milioane de euro cat estima anterior.

Potrivit propriilor calcule, Raiffeisen anticipeaza cã va trece testul de stres efectuat de BCE, potrivit directorului de risc al institutiei financiare austriece, Johann Strobl. 

BCE va publica rezultatele evaluarii bancilor din zona euro in octombrie.

In Romania, Raiffeisen Bank International a obtinut in primul semestru un profit dupa plata taxelor de 47 milioane euro, in scadere cu 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a unor plati mai mari la impozitul pe profit, iar provizioanele s-au redus cu 3,8%, la 46 milioane euro. Activele totale ale Raiffeisen in Romania au crescut cu 4,2%, de la 6,25 miliarde de euro in 2012 la 6,51 miliarde de euro.