Raiffeisen Bank International anticipeaza ca provizioanele constituite pentru acoperirea creditelor neperformante vor creşte in acest an cu pana la 1,2 miliarde euro.

"Revizuirea se bazeaza in principal pe evolutia afacerii cu clienti corporate pe segmentele Group Corporates, Europa Centrala şi Europa de Sud-Est. Prognoza pentru restul operatiunilor RBI este confirmata", se arata intr-un comunicat al bancii.

Actiunile Raiffeisen au scazut luni dimineata la Viena cu pana la 7,3%, la un minim de 23,73 euro, fata de 25,6 euro la finalul şedintei de vineri. Ulterior, titlurile au revenit la 24,2 euro, in coborare cu 5,3% fata de inchiderea anterioara.

Raiffeisen are probleme cu creditele neperformante in mai multe state est-europene, in special in Ungaria, Ucraina şi fosta Yugoslavie, transmite Bloomberg. In acelaşi timp, numarul insolventelor şi restructurarilor in randul companiilor este in creştere in Austria.

Un purtator de cuvant al bancii a declarat pentru Bloomberg ca una dintre principalele cauze ale creşterii provizioanelor este situatia dificila a mai multor credite acordate unor companii mari din Austria. Probleme sunt şi cu anumite imprumuturi catre clienti din China, legate de cazuri de frauda, a precizat reprezentantul Raiffeisen.

In Slovenia, Uniunea Europeana a impus reevaluarea calitatii activelor bancare, astfel ca grupul austriac este nevoit sa creasca provizioanele din tara.

Slovenia este una din tarile aflate in dificultate in zona euro, creditele neperformante totalizand aproximativ 20% in PIB.

Raiffeisen a precizat ca inregistreaza pierderi şi la operatiunile de credite catre companii din Bulgaria. In Albania, o schimbare de metodologie a cauzat clasificarea mai multor imprumuturi ca neperformante.

Actiunile bancii au scazut cu 15% de la inceputul anului.