In schimb, grupul olandez se va axa pe domeniile mai profitabile, ca aparate electrocasnice, sisteme de iluminat si aparatura medicala.

Tranzactia reprezinta iesirea companiei de pe o piata cu traditie pentru Philips, dar care in ultimii ani le-a adus numai pierderi, din cauza exploziei produselor ieftine venite din Asia.

In viitor, Philips se va axa in principal pe produse electrocasnice, ca prajitoare de paine, aparate de ras, storcatoare de fructe sau aparate de cafea.

Prin aceasta tranzactie am facut un alt pas catre simplificarea vietii de zi cu zi a clientilor nostri, transformand Philips intr-o companie de top pe categoriile ingrijire personala electrocasnice”, a declarat directorul executiv al companiei Frans van Houten.

Funai va plati in continuare un comision de licenta catre Philips pentru a utiliza marca.

Tranzactia va fi incheiata in cursul acestui an, dar activele din domeniul electronicelor video nu vor fi transferate mai devreme de anul 2017, din ratiuni de drepturi de proprietate intelectuala.

Philips finalizeaza astfel iesirea de pe piata electronicelor de consum, dupa ce a separat anul trecut divizia producatoare de televizoare intr-o companie mixta detinuta impreuna cu grupul TP Vision, din Hong Kong.

TP Vision produce si comercializeaza televizoare sub marca Philips in marea majoritate a tarilor europene, in America Latina si unele tari selectate din Asia. Nu comercializam aceste produse in America de Nord. Funai este concesionarul Philips care activeaza pe piata TV din Statele Unite”, au declarat reprezentantii TP Vision.

Compania olandeza a inregistrat o pierdere de 355 milioane euro in ultimul trimestru al anului trecut, cauzata de cheltuielile pentru restructurare si de un provizion de 509 milioane euro constituit pentru a acoperi o amenda dictata de Comisia Europeana in cadrul unei investigatii privind fixarea preturilor de catre producatorii de televizoare cu tub catodic. Philips a anuntat ca va contesta amenda.

Cu toate acestea, grupul olandez a avut, anul trecut, un profit de 231 de milioane de euro. In anul anterior, producatorul de electronice si electrocasnice a avut pierderi totale de 1,29 miliarde de euro.