"Strategia primarului Capitalei, doamna Gabriela Firea, de a sacrifica ELCEN, mizând pe faptul că aceasta va continua să livreze agentul termic către RADET "pe datorie", este o alegere nu doar neinspirată, ci extrem de periculoasă pentru cetăţeni. Decizia PMB de a forţa mâna unui furnizor care şi-a onorat în permanenţă obligaţiile contractuale, chiar şi atunci când nu a fost plătit, cu intenţia clară de a menţine relaţia contractuală a ELCEN cu o companie aflată în faliment (RADET), trece dincolo de graniţele unui management defectuos şi se înscrie pe linia acţiunilor de forţă autoritare", subliniază sursa citată.

Potrivit administratorului ELCEN, la mai mult de două luni de la înfiinţarea companiei municipale Termoenergetica, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) nu a efectuat niciun demers de substanţă în ceea ce priveşte preluarea activităţii RADET de către noua companie, în ciuda apelurilor repetate pe care ELCEN le-a transmis autorităţilor.

În context, reprezentanţii Sierra Quadrant afirmă că această tergiversare a PMB urmăreşte menţinerea ELCEN într-o poziţie de furnizor captiv pentru RADET, o companie falimentară care nu face altceva decât să acumuleze datorii, afectând implicit situaţia economică a ELCEN, care se află în plin proces de reorganizare.

"Preluarea serviciului de transport şi distribuţie a energiei termice de la RADET de către Termoenergetica ar obliga PMB să asigure capitalizarea noii companii şi plata subvenţiei la zi, astfel încât aceasta să-şi onoreze obligaţiile de plată către furnizori, respectiv către ELCEN. Dorim să subliniem faptul că ROMGAZ, furnizorul de materie primă al ELCEN, nu are nicio obligaţie contractuală faţă de RADET sau PMB, astfel încât, în lipsa achitării obligaţiilor de plată de către ELCEN, poate sista în orice moment furnizarea gazelor", se mai precizează în comunicat.

Sierra Quadrant menţionează că procesul de refacere a sistemului de termoficare din Bucureşti este întârziat şi pentru că administratorul judiciar al RADET, compania Rominsolv, a solicitat suspendarea falimentului societăţii, deşi acesta a fost pronunţat de instanţa de judecată, iar situaţia financiară dezastruoasă a companiei este de notorietate publică.

"În ultimii patru ani, situaţia RADET, aflată în subordinea şi coordonarea PMB, s-a deteriorat iremediabil. Acum, deşi Termoenergetica este, în sfârşit, înfiinţată legal, pur şi simplu au decis să nu mai facă nimic. Tergiversarea mutării activităţii RADET către o companie nouă, curată, are un singur scop: ca RADET să poată acumula în continuare datorii, ştiind că aceşti bani nu vor fi plătiţi niciodată, iar ROMGAZ şi ELCEN să fie obligate cumva să livreze materie primă şi, respectiv, agent termic pe gratis. Compania noastră a administrat sute de procese de insolvenţă, la cel mai înalt nivel, însă n-am întâlnit niciodată acest gen de jocuri de culise, în care o autoritate a statului se joacă pur şi simplu cu destinele cetăţenilor din Capitală. Deşi este vară şi numai la căldura din calorifere nu se gândesc oamenii, reiterez faptul că ELCEN nu va mai livra agent termic pe gratis către nicio companie, indiferent ce primar va încerca să ne forţeze mâna", a declarat Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant.

Tribunalul București a decis, în aprilie, intrarea în faliment a RADET, iar Primăria Capitalei a anunțat, în context, că întreaga activitate a RADET va fi preluată de Compania Municipală Termoenergetica.

În luna februarie, consilierii municipali au aprobat înfiinţarea societăţilor pe acţiuni Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA şi Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti SA, în scopul continuării serviciului de alimentare cu energie termică, în cazul în care RADET intră în faliment.

Partea divizată din Compania Energetica SA care corespunde serviciului public de alimentare cu energie termică va fi transferată către Compania Termoenergetica SA, care va primi activele şi pasivele corespunzătoare, avizele şi licenţele, contractul şi personalul aferente prestării serviciului public.

Energetica Servicii SA va prelua activele şi pasivele corespunzătoare, avizele şi licenţele, contractul şi personalul aferente prestării serviciilor care nu sunt conexe serviciului de utilitate publică.

Firea sublinia, în februarie, că situaţia RADET reprezintă "un subiect extrem de complex şi dificil", o problemă preluată de la vechile administraţii, în cazul căreia au datoria să găsească o rezolvare "legală şi imediată" atât primarul Capitalei, cât şi consilierii municipali. Ea a adăugat că actuala municipalitate nu este vinovată pentru situaţia în care se află RADET, însă este răspunzătoare să rezolve situaţia.

"După toate cercetările realizate atât de experţii UE, CE, precum şi analizele făcute aici, în ţară, de către toţi experţii şi toate studiile care s-au realizat, nu există posibilitatea înlocuirii acestui sistem centralizat de termoficare decât într-o perioadă foarte îndelungată de timp, câţiva ani, şi cu costuri foarte mari atât din partea administraţiei, cât şi a primăriei. În concluzie, datoria noastră este să salvăm ceea ce am moştenit, să reparăm toate conductele, să le reabilităm, să le modernizăm - ceea ce am început deja, în cei doi ani şi jumătate de mandat - şi dvs cunoaşteţi foarte bine că, deşi RADET este în insolvenţă, s-au făcut mult mai multe reparaţii şi reabilitări decât în anii precedenţi. Pentru a continua acest proces de modernizare trebuie să existe o entitate, care să preia atât angajaţii de la RADET - peste 3.000 de oameni care stau acum cu sufletul la gură (...) - dar cel mai important este să asigurăm continuitatea alimentării cu apă caldă şi căldură a cetăţenilor", spunea Firea, în februarie.