"Eu muncesc in medie 14-16 ore pe zi. Am 40 de ani, sunt singur, nu am familie, nu am copii, ceea ce evident este foarte frustrant pentru un om care a realizat ceva in viata", explica Remus Borza, de la Casa de Insolventa Euroinsolv.

Faceti cunostinta cu Remus Borza, un avocat din Baia Mare care a venit in Bucuresti acum 17 ani. Astazi gestioneaza un imperiu: doua treimi din proiectele imobiliare din Capitala, fabrici, companii de transport si o firma producatoare de ceaiuri.

In total, 140 de societati in valoare de 600 de milioane de euro intrate in incapacitate de plata. Este platit pentru administrarea fiecareia dintre ele, iar in cazul falimentului, casa lui de insolventa primeste un comision de la 3 pana la 10 la suta din vanzarea activelor.

Unul dintre proiectele actuale este in jurul unui hotel de 5 stele din centrul Capitalei, care a acumulat datorii. Actionarii au cerut tribunalului intrarea in insolvesnta a afacerii, iar aici a intrat in scena avocatul Remus Borza, care a devenit astfel expert si in administrare hoteliera.

Afacerea impresionanta ii permite totusi cateva hobby-uri de lux. A vizitat 92 de tari si si-a cumparat cateva ceasuri scumpe. De pilda, cel pe care il poarta valoreaza aproape 50 de mii de euro.

In ultimul timp, insolventa a devenit o scapare pentru multe companii. O afacere aflata in incapacitate de plata nu poate fi executata silit de creditori, iar dobanzile si penalitatile nu mai cresc. Partea proasta e ca actionarii nu mai au nicio putere asupra societatii. O lasa pe mainile unui administrator judiciar care face un plan de gestiune. Avocatul Andrei Cionca munceste intr-o casa de insolventa cu un portofoliu de 250 de firme si o cifra de afaceri de 5 milioane de euro.

"Noi trebuie sa fim perceputi ca niste experti care tratam o situatie de criza, cea a incetarii de plati a unei companii. Trebuie sa fim priviti cu foarte multa incredere", spune Andrei Cionca, de la Casa de Insolventa Transilvania.

Razvan Zavaleanu a lasat si el o cariera de fotbalist la o echipa din divizia B pentru ocupatii mai banoase. Casa lui de insolventa din Cluj are acum o cifra de afaceri de un milion de dolari.

La nivel national, cifra de afaceri a caselor de insolventa a ajuns la 30 de milioane de euro, spun avocatii din domeniu. Asta in conditiile in care, numai in 2011, 22.000 de societati au intrat in incapacitate de plata. Potrivit expertilor, doar 1 la suta reusesc sa reintre in circuitul economic, restul de 99 la suta sunt vandute dupa ce ajung la faliment.