Poate ca pare greu de crezut in era antreprenoriatului si a vanzarilor online, a companiilor de IT ce se nasc peste noapte si devin retete de miliarde de dolari, sa construiesti si sa vinzi mai apoi catre marii investitori o afacere mica, inceputa in familie.

Revista americana Forbes a realizat topul celor mai mari companii private din Statele Unite, businessuri incepute in familie, care au rezistat si s-au dezvoltat de-a lungul timpului, devenind astazi nume importante in diverse industrii. Cea mai tanara dintre aceste organizatii are 77 de ani de istorie, iar cele mai sonore au peste 100 de ani de traditie si credibilitate in ochii consumatorilor de pretutindeni.

Cele 10 intreprinderi incluse in lista au fost fondate de oameni fara prea multa experienta in domeniu, dezvoltate si vandute mai apoi catre antreprenori, iar astazi, rudele fondatorilor detin 168 de miliarde de dolari din veniturile anuale, adica putin mai mult decat Produsul Intern Brut al Romaniei.

1.  Mars

Fondata in 1911 de Frank C. Mars
Venituri anuale: 28 miliarde de dolari

Aceasta afacere de familie reprezinta la ora actuala, una dintre cele mai mari companii alimentare din lume. Activitatea companiei se desfasoara de 100 de ani pe sase segmente, si anume: ciocolata, mancare pentru animale, guma de mestecat, mancare, bauturi si grija pentru sanatatea si viata consumatorilor sai – symbio-stiinta. Aceste produse alcatuiesc unul din cele mai de succes branduri de astazi. Mars are mai mult de 370 de parteneri, incluzand 135 de fabrici din 68 de tari.

2.  Bechtel

Fondata in 1898 de Warren A. Bechtel
Venituri anuale: 30,8 miliarde de dolari

Bechtel este o companie globala de inginerie, constructii si proiecte de management, care detine 113 ani de activitate in domeniu. Compania opereaza cu o serie de proiecte in infrastructura civila, energia electrica, petrochimicale, telecomunicatii si servicii guvernamentale. Patru generatii au condus acest business, ducand la bun sfarsit peste 23.000 de proiecte realizate in 140 de tari de pe sase continente. Astazi, peste 49.000 de angajati lucreaza cu partenerii, distribuitorii si consumatorii in sute de proiecte desfasurate in aproape 50 de state.

3.  SC Johnson & Son

Fondata in 1886 de Samuel Curtis Johnson Sr.
Venituri anuale: 9 miliarde de dolari

Manageriata azi de cea de-a cincea generatie, SC Johnson & Son produce si vinde totodata bunuri casnice si diverse produse pentru curatenie si ingrijire personala, avand in spate o experienta si o istorie de 125 de ani. Cateva din cele mai cunoscute branduri al companiei sunt Windex, Pledge, Glade, Shout, Saran, Ziploc, Edge, Scrubbing Bubbles si Raid.

4.  HE Butt Grocery

Fondata in 1905 de Florence Butt
Venituri anuale: 15,1 miliarde de dolari

Lantul regional de supermarleturi opereaza peste 300 de magazine din sud-vestul Statelor Unite al Americii, in special in Texas. Magazinele companiei s-au dezvoltat de-a lungul celor 106 ani de activitate, de la 110.000 de metri patrati la 200.000 de metri patrati detinuti astazi. HE Butt include totodata magazinele Central Market (alimente) si Mi Tienda (mancare spaniola), precum si peste 30 de magazine in Mexic. Iar organizatia este condusa si astazi de urmasii fondatorului.  

5.  Gordon's Food Service

Fondata in 1897 de Isaac van Westenbrugge
Venituri anuale: 7,1 miliarde de dolari

Fondata de imigrantii olandezi in vederea distribuirii de unt si oua, in urma cu 114 ani, folosind pe atunci pentru transportul produselor trasurile cu cai, Gordon s-a dezvoltat in America de Nord, devenind astazi cea mai mare afacere de familie de tip distributie. GFS este la ora actuala o corporatie internationala care ofera mancare, dar si alte specialitati traditionale, realizate sub marca proprie, produse exclusiviste pentru clientii din SUA si Canada. Compania opereaza peste 135 de magazine de retail situate în Michigan, Illinois, Indiana, Ohio, Kentucky, Tennessee, Pennsylvania si Florida.

6.  C&S Grocers

Fondata in 1918 de Israel Cohen si Abraham Siegel
Venituri anuale: 20,4 miliarde de dolari

Cohen si Siegel au cladit C&S Wholesale Grocers (in traducere ar insemna Bacanii Angrosisti) intr-o casa cu trei etaje, dotata cu un depozit in care se aflau 1.200 de produse. Astfel au pornit la drum in urma cu 93 de ani, iar azi compania aprovizioneaza aproximativ 3.900 de supermarketuri independente, dar si lanturi regionale si nationale de supermarketuri si baze militare. C&S distribuie peste 100.000 de produse alimentare si non-alimentare in 50 de depozite din 11 state. Printre clientii sai se numara firme precum Safeway, Target, A&P, Stop & Shop, Ralphs sau Foodtown.

7.  Meijer

Fondata in 1934 de Hendrik Meijer
Venituri anuale: 14,2 miliarde de dolari

In 1934, cand alimentele devenisera din ce in ce mai limitate, Hendrik Meijer, de origine frizer, impreuna cu fiul sau in varsta de 14 ani, s-a gandit sa-si deschida propria bacanie (Meijer Grocery) pentru a veni astfel in ajutorul clientilor care ii treceau pragul frizeriei. In 1962, Meijer a inaugurat primul magazin universal, numit Trifty Acres, care le permitea consumatorilor sa se aprovizioneze cu toate produsele alimentare si generale de care aveau nevoie, iar asta, cu o singura vizita in buticul sau.

Astazi, magazinele lui Meijer includ atat produse de bacanie, cat si produse vestimentare, de sanatate si ingrijire personala, produse farmaceutice, electronice, chiar si servicii bancare.

8.  Giant Eagle

Fondata in 1931 de Shapira, Porter si Chait
Venituri anuale: 8,6 miliarde de dolari

Giant Eagle este un lant de supermakerturi care include la 80 de ani de la lansare, 161 de supermarketuri sub marca proprie si 58 de magazine in regim de franciza. Compania detine, totodata si 156 de benzinarii, care functioneaza sub umbrella GetGo. Cele mai multe dintre magazinele Eagle se afla in Ohio si Pennsylvania, restul fiind localizate in West Virginia si Maryland.

Giant Eagle ofera o varietate de servicii in magazinele sale, incepand de la produsele alimentare si terminand cu medicamente, servicii bancare, procesare fotografica, servicii de curatenie sau flori.

Giant Eagle este o afacere de familie, cu sediul principal in Pittsburgh.

9.  Kohler

Fondata in 1873 de John Michael Kohler
Venituri anuale: 4,7 miliarde de dolari

John Michael Kohler a infiintat compania care avea sa-i poarte numele in urma cu 138 de ani, in urma achizitionarii turnatoriei de Fier si Otel, Sheboygan. Firma a produs initial fonte pentru agricultori, piese turnate pentru fabrici de mobila, dar si piese ornamentale de fier.

Astazi, Kohler fabrica si comercializeaza produse de baie si bucatarie, motoare si sisteme de generare de energie electrica, mobilier si accesorii decorative din tigla. In plus, compania detine astazi si resorturi de odihna de lux, printre care si doua cluburi de golf, si anume: American Club, situat in Wisconsin si St. Andrews, aflat in Scotia, cunoscut si ca Old Course Hotel.

10.  Gilbane

Fondata in 1873 de William Gilbane
Venituri anuale: 3,1 miliarde de dolari

Fondata in 1873 si condusa astazi de cea de-a cincea generatie a familiei lui William Gilbane, compania cu acelasi nume a devenit una din cele mai mari firme din domeniul constructiilor si imobiliarelor din Statele Unite, din punctul de vedere al vanzarilor. Cateva din cele mai cunoscute proiecte realizate de Gilbane sunt Memorialul National World War II si Memorialul Veteranilor Vietnamezi, aflat in Washington D.C.

Citeste si:

De unde provin si ce inseamna numele brandurilor. Top 9 companii care au facut istorie

Afaceri care le-au adus milioane de dolari. 9 celebritati devenite antreprenori de succes

Cum produci din deseuri, comori. Povestea celor trei studenti care cumpara "mizerie" si fac bani