Rezultatele sunt neauditate si consolidate, iar raportarea a fost realizata conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS), potrivit unui comunicat al companiei.

In primul semestru al anului trecut, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 2,4 miliarde dolari si pierderi de 63,7 milioane dolari.

"Pe fondul reducerii cererii de produse petroliere pe piata interna si internationala si, implicit, a marjelor si a volumelor comercializate de companie, aceasta a consemnat o scadere a rezultatului operational (EBITDA), de la un nivel pozitiv de 49,3 milioane dolari in primul semestru din 2011 la un nivel negativ de 29 milioane dolari", se arata in comunicat.

Situatiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare si ale subsidiarelor Rompetrol Petrochemicals, Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Quality Control, Rompetrol Logistics si Rompetrol Gas.

Pe segmentul de rafinare, compania a avut in perioada ianuarie-iunie afaceri de 2,08 miliarde dolari, in scadere cu 3% fata de 2,16 miliarde dolari in perioada similara a anului trecut. Pierderile aferente acestui sector au urcat de 3,2 ori, de la 34,8 milioane dolari, la 112,9 milioane dolari.

Cifra de afaceri pe segementul distributiei de carburanti a scazut in perioada analizata cu 7%, de la 1,3 miliarde dolari la 1,2 miliarde dolari. In acest sector, Rompetrol Rafinare a consemnat pierderi de 22,9 milioane dolari, fata de 30, 6 milioane doalri in primele sase luni ale anului trecut.

Cifra de afaceri consemnata de segmentul de distributie a fost de 1,22 miliarde dolari, in scadere cu 7% fata de nivelul atins in perioada similara din 2011. In aceeasi perioada, rezultatul operational s-a diminuat cu 63%, de la 18 milioane dolari la 6,7 milioane dolari, pe fondul scaderii cererii de produse petroliere la nivel intern si international.

Scaderea cererii de carburant pe plan intern si international au redus cu 5% vanzarile de combustibil, de la 674.000 tone in primul semestru al anului trecut, la 641.000 tone. De asemenea, marja comerciala pe segmentul comercial a scazut cu 29% si cu 46% pentru en-gros si parteneri

Compania opereaza la nivel national 746 de puncte de distributie carburanti (statii proprii, statii Partener, statii Rompetrol Express, baze interne). La acestea se adauga si reteaua Rompetrol Gas formata din 220 de statii de distributie a gazului petrolier lichefiat, 5.000 de puncte de distributie a buteliilor si trei statii de imbuteliere a gazului petrolier lichefiat, la Constanta, Arad si Bacau.

Compania a exportat in primele sase luni ale anului produse in valoare de 925 milioane dolari, si a contribuit la bugetul de stat cu peste 578 milioane dolari.

Rompetrol Rafinare face parte din grupul Rompetrol, care este controlat de compania kazaha de stat KazMunaiGaz.