Transgaz a raportat pentru primul semestru al anului trecut afaceri de 718,2 milioane de lei si un profit net de 233,2 milioane de lei, scrie Mediafax.

Veniturile au crescut nesemnificativ in primul semestru, de la 765,1 milioane lei la 769,2 milioane lei, in timp ce cheltuielile au avansat cu 20,4%, de la 483,6 milioane lei la 582,4 milioane lei, ca urmare a unui provizion de 110,6 milioane lei pe care compania l-a facut pentru a acoperi contributia la consortiul care ar fi trebuit sa construiasca gazoductul Nabucco.

Contributia Transgaz la Nabucco International Company era, la sfarsitul lunii iunie a anului curent, de 123,6 milioane lei (28,1 milioane euro).

Actionarii consortiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Medias (Romania), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) si GDF Suez (Franta).

Scopul Nabucco era crearea unei noi rute de transport al gazelor in Europa, pentru diminuarea influentei rusesti in acest sector. Gazoductul urma sa fie alimentat cu gaze din zacamantul Sah Deniz, din Marea Caspica, dar consortiul care il exploateaza a ales ca destinatar al gazelor conducta Trans-Adriatic Pipeline (TAP), care va duce gazele pana in Italia.

Compania Transgaz este controlata de stat, prin Ministerul Finantelor Publice.