Judecatorii Curtii de Apel Cluj au audiat, vineri, 16 martori in dosarul in care Arpad Paszkany este acuzat de sprijinirea unui grup infractional si santaj, precum si pe Paszkany si pe omul de afaceri Iulian Dascalu, partea vatamata.
Audierile au inceput vineri, la ora 12.00, si s-au incheiat aproape de miezul noptii.

La finalul audierilor, procurorul DIICOT a cerut ca apelul sa fie admis si fie cauza sa fie trimisa spre rejudecare Tribunalului Cluj, fie ca instanta sa se pronunte si sa il condamne pe Arpad Paszkany pentru santaj si sprijinirea si finantarea grupului "Gazeta".

Arpad Paszkany a spus in fata judecatorilor ca solicitarile procurorului sunt "absurde", pentru ca el nu l-a obligat sau fortat pe Iulian Dascalu sa faca vreo tranzactie cu el, afirmand ca patronul Iulius Mall a insistat sa se intalneasca cu el pentru a stinge conflictul privind licitatia de construire a centrului comercial din Gheorgheni.

Sentinta in dosarul lui Arpad Paszkany se va pronunta in 11 martie.

Omul de afaceri Arpad Paszkany a fost trimis in judecata in 30 iulie 2009, fiind acuzat ca in perioada 2004-2006 a sustinut un grup infractional organizat condus de Liviu Man, presedintele trustului Gazeta, prin finantarea, sub diverse forme, a publicatiilor trustului, cunoscand componenta grupului si modul de operare.

Dosarul a fost inregistrat in 31 iulie 2009 pe rolul Tribunalului Cluj.

Potrivit procurorilor DIICOT, Paszkany ar fi folosit publicatiile trustului in interes personal sau al societatilor sale, orchestrand santajul exercitat de catre membrii grupului, respectiv pentru a determina societatile concurente sa faca sau sa nu faca anumite activitati, sa renunte la participarea la licitatii sau sa incheie contracte in scopul de a obtine foloase materiale in scop ilicit.

De asemenea, omul de afaceri clujean a fost acuzat ca, in perioada ianuarie - noiembrie 2006, a determinat o campanie denigratoare prin intermediul publicatiilor trustului Gazeta la adresa lui Iulian Dascalu, reprezentantul Iulius Grup Iasi, firma pe care a si constrans-o prin amenintari sa-i cedeze, pentru suma derizorie de 10.000 de euro, o suprafata de teren de 13.974 de metri patrati situata in municipiul Cluj-Napoca, a carei valoare de piata era de 400.000 de euro.

Conform sursei citate, in perioada 2004-2006, Paszkany a virat societatilor lui Liviu Man diverse sume de bani, sub pretextul finantarii ziarului pentru infiintarea de noi publicatii. De asemenea, i-a inchiriat la preturi modice mai multe birouri pentru a asigura spatiul necesar desfasurarii activitatii trustului de presa.

Probele administrate la dosar arata ca Paszkany a finantat deschiderea ziarului "Gazeta de Bucuresti", discutiile purtate in mediul jurnalistic avansand suma de aproximativ 200.000 - 300.000 de euro.

Pe parcursul anchetei penale, mai multi martori au declarat ca era de notorietate in mediul jurnalistic faptul ca Arpad Paszkany finanta publicatiile trustului Gazeta pentru a se folosi de acestea in promovarea afacerilor sale si compromiterea celor care ii faceau concurenta, prin declansarea unor campanii de presa tendentioase si negative impotriva acestora.

"Sprijinirea financiara si logistica a grupului a fost facuta de Paszkany in mod interesat, pentru a-si proteja imaginea sa si a firmelor pe care le conducea. Pe de alta parte, in situatiile in care interesele personale sau ale societatilor sale o cereau, acesta a folosit, prin intermediul lui Liviu Man, toate publicatiile trustului in scopul crearii unei imagini negative, tendentioase asupra unor persoane fizice sau juridice cu interese contrare acestuia", potrivit unui comunicat al DIICOT.

Intr-un comunicat postat pe site-ul oficial al clubului de fotbal CFR 1907 Cluj, ca reactie la anuntul DIICOT Cluj privind trimiterea sa in judecata, Paszkany sustinea ca persoanele care "au lucrat" in acest dosar "sunt in stransa legatura prin medii de familie sau apropiati care se afla pe statul de plata al celor care au pagubit bugetul Consiliului Judetean Cluj".

Avocatul omului de afaceri Iulian Dascalu, parte vatamata in dosarul in care este judecat Arpad Paszkany, a depus, la termenul din 29 septembrie 2009, o solicitare privind acordarea de daune morale de 100.000 de euro de la Arpad Paszkany, sustinand ca, in urma actiunilor coordonate de acesta, Dascalu "nu s-a simtit in siguranta".

Procurorul DIICOT in acest caz ceruse condamnarea la inchisoare cu suspendare a lui Arpad Paszkany si confiscarea de la acesta a sumei de 400.000 de euro, reprezentand contravaloarea terenului sportiv de la baza CUG.

Finantatorul clubului de fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany, a fost, insa, achitat, in luna mai a anului trecut, de Tribunalul Cluj, pentru ambele capete de acuzare, iar decizia a fost atacata la Curtea de Apel.

Primul termen in judecarea apelului a fost in 13 septembrie 2010, cu o amanare la Curtea de Apel Cluj.