Despre controalele statului, oamenii de afaceri vorbesc doar in soapta. Iar o regula nescrisa spune ca fiecare control este urmat de amenda plus mita ceruta  de functionarii statului.

Totusi, patronii prefera sa taca. Desi aparent controalele sunt haotice, iar institutiile statului se calca pe picioare, inspectorii comunica intre ei, iar cei nemultumiti sunt introdusi in asa numita "suveica" si verificati de mai multe ori. 

"Asa i se zice, cand vin controale de la majoritatea celor cu drept de control pentru ca ei se cunosc foarte bine. Au target, au plan de amenzi pe care trebuie sa le realizeze. Pe primul loc s-ar situa politia locala. Pe locurile urmatoare ar veni Directia Generala a finantelor cu Garda Financiara", spune Marian Filimon, vicepresedinte Consiliul National al IMM-urilor.

Cele doua institutii sustin contrariul. "Exista o suma de sesizari si in baza acestor sesizari sunt aceste controale, dar potrivit datelor statistice pe care le avem, un agent economic din Capitala nu este controlat decat la aproximativ doi ani", explica Razvan Popa, purtatorul de cuvant al Politiei Locale din Bucuresti.

"Am verificat mai putine societati comerciale. Eu ii rog pe toti comerciantii sa sesizeze organele de urmarire penala ca sa realizeze flagrantul. Este posibil sa existe asemenea fapte, nu am cunostiinta",
afirma Sorin Blejnar, presedintele ANAF.

Numai in prima parte a acestui an, inspectorii ANAF au realizat mai bine de 140.000 de controale in toata tara. Numarul verificarilor este mult mai mare, pentru ca in Romania exista peste o suta de institutii cu drept de control.