"Parul rusesc e oarecum diamantul capilar. Se lucreaza cel mai bine cu el. Toate vedetele folosesc parul din Rusia. Chiar toate!", spune o coafeza.

Aurul blond, asa cum il numesc rusii, a invadat piata extensiilor de lux. Iar clientele platesc o mica avere pentru suvitele de care se bucura cateva luni.

Departe de saloanele de coafura din Occident, intr-un sat uitat de lume, traieste o familie cu patru copii. Se descurca greu cu banii, dar mama pastreaza intr-un sertar o comoara: cozile fetitelor: "Sunt frumoase, ma doare inima sa le vand, dar n-am incotro", spune femeia.

"E de cea mai buna calitate, este elastic, fin, drept. Va fi usor de lucrat cu el", spune la randul ei reprezentanta fabricii care-l va cumpara.

Pretul acestor cosite - 200 de euro. Nu destul insa pentru fetita de 12 ani, care izbucneste in plans cand se vede fara ele. In Rusia, copiii obisnuiesc sa-si pastreze toata viata suvitele de par taiate in copilarie.

De exemplu, dintr-o fabrica de profil pleaca anual doua tone de par, extrem de cautate, pentru ca pot fi vopsite apoi in orice nuanta: "La caderea regimului sovietic aveam cozi de kilometri ingregi de femei care voiau sa-si vanda parul. Am auzit ca depozitul asta era plin de suvite. Dar generatia noastra e diferita, nu vin decat fetitele."

Suvintele nu sunt folosite doar pentru extensii, ce trec de cateva mii de euro, ci si in marochinarie. Gentile, de exemplu, se fac mai nou din piele, dar se combina si cu parul de femeie.