"Am convenit vanzarea operatiunilor noastre din Cehia, Ungaria si Romania catre MetLife. Este inca un pas catre angajamentul nostru de a ne concentra pe pietele prioritare", a declarat presedintele Aviva Group, Andrew Moss, intr-un comunicat Aviva remis Mediafax de subsidiara din Romania. 

Tranzactia va fi avizata de catre autoritatile competente din fiecare tara si va fi finalizata in cursul anului 2012, estimeaza compania britanica. 

"Capitalurile proprii ale celor trei operatiuni la 30 iunie 2011 aveau o valoare de aproximativ 57 milioane de euro", se mentioneaza in comunicat, in care nu se precizeaza la ce suma a fost facuta tranzactia.

Cu vanzari globale de 47,1 miliarde de euro in 2010, Aviva deserveste 44,5 milioane de clienti in Europa, America de Nord si Asia-Pacific. 

In Romania, Aviva Asigurari de Viata este unul dintre cei mai importanti jucatori, ocupand locul 5 in ierarhia de profil, cu o cota de 5,34% si subscrieri de 88,9 milioane de lei la finele anului 2010. 

In primele noua luni ale anului trecut, subscrierile Aviva Asigurari de Viata au scazut cu 6,9%, la 54,81 milioane de lei, potrivit datelor asociatiei asiguratorilor din Romania (UNSAR), pe fondul unei reorganizari a businessului, care a avut ca obiectiv, printre altele, reducerea cheltuielilor si cresterea productivitatii. Compania a avut in 2010 pierderi de 19,9 milioane de lei. 

In 2007, grupul britanic a intrat in Romania si pe piata pensiilor private, prin infiintarea Aviva Pensii Private, care activeaza atat pe segmentul pensiilor private obligatorii – Pilonul II, cat si al pensiilor facultative – Pilonul III.  In primii zece ani de activitate, Aviva a investit 243 milioane de lei in dezvoltarea operatiunilor din Romania, potrivit datelor anuntate de companie in octombrie 2010. 

MetLife este o companie americana activa la nivel mondial in domeniile asigurarilor de viata, generale si reasigurare.  In noiembrie 2010, MetLife a achizitionat Alico, iar ca urmare a acestui acord, Alico Asigurari si Alico Pensii Private sunt companii afiliate MetLife.  Alico Asigurari Romania este al treilea jucator local de profil, cu subscrieri de 205,03 milioane de lei in 2010, dupa ING Asigurari de Viata si BCR Asigurari de Viata.