“Banca Internationala pentru Investitii (IIB) a atras 300 de milioane de lei, printr-o emisiune de obligatiuni, cu o maturitate de trei ani si o dobanda de 3,4% pe an. Aceasta este a treia emisiune de obligatiuni IIB in Uniunea Europeana si al doilea plasament in Romania, in lei. Emisiunea a fost suprasubscrisa de peste doua ori, fiind intermediata de BT Capital Partners”, se arata in document.

Potrivit acestuia, in 2015, banca a emis obligatiuni de 111 milioane de lei, la o dobanda de 4,1% pe an.

'Noua emisiune a atras investitori institutionali, inclusiv fonduri de investitii si de pensii, companii de asigurari si brokeraj, precum si alti investitori, nu numai din Romania, ci si din Germania, Austria, Croatia si Cehia', mentioneaza sursa citata.

BT Capital Partners (BTCP), divizia de investment banking si piete de capital a Grupului Financiar Banca Transilvania, a condus consortiul care a intermediat emisiunea de obligatiuni a International Investment Bank (IIB).

"Emisiunea, a doua intermediata de BTCP pentru IIB, a fost un succes deplin fiind semnificativ suprasubscrisa de catre investitori din Romania si din strainatate. Emisiunea de obligatiuni vine dupa o alta, in valoare de 111 milioane lei, listata la Bursa de Valori Bucuresti in 2015. Fondurile obtinute in urma emisiunii de obligatiuni vor avea ca destinatie creditarea de catre International Investment Bank a unor companii si proiecte romanesti", se mentioneaza intr-un comunicat al Bancii Transilvania, remis presei.

Conform sursei citate, IIB a emis 30.000 obligatiuni pe trei ani, cu o valoare nominala de 10.000 lei, o rata fixa a dobanzii de 3,4 % pe an, platibila anual incepand cu 27 septembrie 2017, iar rascumpararea principalului, la maturitate.

Vineri, 23 septembrie, valoarea totala a schimburilor pe piata de capital a fost de circa 337,8 milioane de lei (75,9 milioane de euro), din care tranzactiile cu actiuni s-au cifrat la 36,6 milioane de lei (8,2 milioane euro), iar cele cu obligatiuni 300,1 milioane lei (67,5 milioane euro), unde 300 milioane lei au fost de la IIB. Potrivit site-ului BVB, IIB a fost infiintata in 1970 si are noua membri: Romania, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Mongolia, Vietnam si Cuba.