In Commodity Markets Outlook,  Banca Mondiala si-a revizuit in scadere estimarile de pret pentru 37 dintre cele 46 de materii prime pe care le urmareste, inclusiv petrolul, apreciind ca cererea slaba venita din partea economiilor emergente este posibil sa continue in 2016.

Economistii institutiei spun ca cererea slaba va continua chiar daca oferta de petrol va creste ca urmare a reluarii exporturilor iraniene, continuarii productiei in SUA si a iernii moderate din emisfera nordica.  

Estimarile BM arata ca pretul petrolului ar urma sa scada cu inca 27% in 2016, dupa ce anul trecut s-a prabusit cu 47%.

"Preturile scazute la petrol si materii prime ar putea sa ne insoteasca pentru o anumita perioada", a declarat economistul Bancii Mondiale si autorul raportului, John Baffes.   

Expertii Bancii Mondiale se asteapta la o revenire graduala a pretului petrolului in 2016, insa este vorba de o recuperare mai mica decat in anii care au urmat precedentelor scaderi semnificative, inclusiv 2008, 1998 si 1986.  

De asemenea, BM estimeaza ca majoritatea materiilor prime vor inregistra scaderi de preturi in 2016 pe fondul cresterii ofertei si al incetinirii cererii din partea economiilor emergente. Acestea din urma au fost principalele surse de crestere a cererii pentru materii prime dupa 2000.

La inceputul lunii, Banca Mondiala si-a revizuit in scadere si estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2016, din cauza performantelor slabe ale economiilor emergente.