Ca si alte banci elene, NBG vinde active si subsidiare din strainatate pentru a se concentra pe activitatile din Grecia, iar cu fondurile obtinute isi consolideaza capitalul si lichiditatile.

”Suntem foarte aproape de anuntarea unui cumparator pentru Banca Romaneasca. Vanzarea va fi finalizat in urmatoarele cateva luni, va aduce capital si lichiditati”, a spus Fragiadakis, potrivit News.ro.

Credit Suisse ofera consultanta in vederea vanzarii, a aratat Fragiadakis.

Cumparatorul subsidiarei din Romania, care are o retea de 110 sucursale si pe care NBG o detine in totalitate, va rambursa si un imprumut de 550 de milioane de euro contractat de Banca Romaneasca de la NBG.

In afara de Banca Romaneasca, Fragiadakis a aratat ca NBG va vinde operatiunile mai mici din Serbia, Albania si Cipru, in cadrul angajamentelor asumate fata de autoritatile de reglementare.

”Peste 90% din restructurare a fost finalizata. Aceste operatiuni reprezinta o foarte mica parte din angajamente asumate de noi in plan”, a spus Fragiadakis, adaugand ca procesul de vanzare este in curs.

Fragiadakis a mai coordonat vanzarea diviziei Finansbank din Turcia, a diviziei de administrare privata de titluri NBGI, a statiunii Astir Palace, a diviziei bulgare UBB, a operatiunilor din Africa de Sud, iar saptamana trecuta a diviziei de asigurari.

Vanzarile au marit raportul Tier 1 al bancii, care arata soliditatea financiara, cu 7,5 puncte procentuale, in timp ce vanzarea diviziei de asigurari l-a urcat cu inca 1,1 puncte, la 18%. Acest fapt confera NBG o rezerva semnificativa de capital inaintea unei noi runde de teste de stres care va fi efectuata anul viitor de Banca Centrala Europeana.

NBG, detinuta de Fondul Elen de Salvare a Bancilor HFSF in proportie de 40%, dupa trei runde de recapitalizari, se va concentra pe piata interna, pentru a ajuta economia sa iasa din recesiune.

Bancile nu sunt creatoare de crestere, ci afacerile. Noi suntem acceleratori ai cresterii. Avem lichiditatile si instrumentele financiare pentru a asista sectorul privat”, a explicat Fragiadakis, care anticipeaza ca cresterea creditarii va reveni pe masura ce economia se stabilizeaza.