"Banca Transilvania informeaza investitorii cu privire la faptul ca, in prezent, sunt in derulare negocieri cu privire la o potentiala achizitie de catre BT a pachetului integral de actiuni la Volksbank Romania. Precizam ca discutiile sunt in continuare in desfasurare si nu a fost semnat, pana la acest moment, niciun document angajant de catre BT cu privire la acest subiect", se arata intr-un comunicat transmis de institutia de credit, miercuri, Bursei de Valori Bucuresti (BVB), scrie Mediafax.

Reprezentantii BT sunt increzatori referitor la formalizarea unor viitoare achizitii, fie vizand cumpararea unei banci, fie a unor portofolii care sa aduca valoare adaugata pentru Banca Transilvania, potrivit unui comunicat de presa al institutiei de credit.

Bloomberg a scris anterior, citand surse, ca Banca Transilvania negociaza preluarea Volksbank Romania, pe care grupul austriac vrea sa o vanda pentru a acoperi deficitul de capital.

Discutiile se afla in faza de inceput si nu exista certitudinea ca tranzactia se va materializa, potrivit surselor citate de Bloomberg.

Volksbank Romania este detinuta de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) in proportie de 99,99%, in contextul vanzarii diviziei Volksbank International, fara subsidiara din Romania, catre Sberbank, din Rusia. Grupul Volksbank detine 51% din actiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta au cate 24,5%.

In 2012, Comisia Europeana a aprobat planul de restructurare dezvoltat de catre Österreichische Volksbanken, ca urmare a crizei financiare si economice, in vederea restabilirii profitabilitatii pe termen lung.

In acest plan este inclusa si vanzarea subsidiarei din Romania, care trebuie sa se realizeze pana la sfarsitul anului 2015.

Grupul austriac a vandut in acest an subsidiara locala de leasing, Volksbank Leasing Romania, alaturi de cea din Polonia, catre grupul polonez Getin Holding, care a intrat pe piata romaneasca la sfarsitul anului trecut prin achizitia bancii Romanian International Bank (RIB).

Institutia de credit a inregistrat anul trecut in Romania pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% fata de cele raportate de banca in 2012, cand au atins 168,5 milioane de euro. Majoritatea pierderilor au fost generate de provizioane.

Grupul bancar Volksbank nu a trecut testele de stres efectuate de Banca Centrala Europeana, intrucat creditele ipotecare neperformante de la subsidiara din Romania si creditele imobiliare si cele acordate companiilor in Europa Centrala si de Est au generat un deficit de capital in valoare de 865 de milioane de euro.

In ceea ce priveste Banca Transilvania, cel mai mare actionar al sau este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o participatie de 14,6%. Printre actionarii semnificativi se regasesc presedintele Consiliului de Administratie al bancii, Horia Ciorcila (5,1%), si International Finance Corporation (IFC), divizie a Grupului Bancii Mondiale, cu 5,36% din titluri.

Banca Transilvania a avut in primele noua luni ale acestui an un profit net de 338,13 milioane lei, in crestere cu 40,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, activele institutiei de credit urcand, fata de decembrie 2013, cu 6,2%, la 34,04 miliarde de lei.