PwC arata ca bancile europene au vandut deja imprumuturi in valoare de 54,5 miliarde euro de la inceputul anului, iar altele, in valoare de 84 miliarde euro, sunt in mijlocul procesului de vanzare.

Bancile din Marea Britanie si Irlanda sunt responsabile pentru mai mult de 60% din tranzactiile negociate in prezent, dupa ce in perioada 2009-2014 au vandut credite in valoare de 125 de miliarde euro. 

"Nu este o surpriza faptul ca Marea Britanie si Irlanda, urmate de Spania, au fost pietele cele mai active in termeni de tranzactii din Europa, avand in vedere ca bancile de acolo au fost foarte active in a-si curata bilanturile", a declarat presedintele diviziei europene de la PwC, Richard Thompson. 

In perioada de dupa criza financiara globala, bancile au inceput sa-si reduca bilanturile, pentru a putea respecta mai multe reglementari care le cer sa detina rezerve de capital in functie de nivelul activelor, sa absoarba pierderile si sa ii protejeze pe contribuabili de riscul unor interventii pentru salvarea bancilor.

Fondurile speculative si firmele de private-equity se numara printre cumparatorii de credite, incercand sa obtina o expunere mai mare pe economiile din Europa. 

PwC estimeaza ca bancile din Marea Britanie ar urma sa vanda in restul anului credite in valoare de 42,5 miliarde de euro, ceea ce ar duce totalul pentru 2015 la 56 miliarde de euro. Bancile spaniole, care au deja aproximativ 15 tranzactii in derulare, vor vinde imprumuturi totale in valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro, in timp ce bancile din Germania si Italia ar urma sa vanda si ele credite in valoare de 22 respectiv 16 miliarde de euro.