"Am decis ca resursele financiare pe care le vom obtine in urma IPO (oferta publica initiala-n.r.) nu vor fi incluse direct in buget, asa cum desigur si-ar dori majoritatea membrilor Cabinetului, ci le vom lasa in companie pentru a le investi in infrastructura care conexeaza Romania cu Moldova”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

Premierul estimeaza ca suma castigata va fi “undeva la jumatate de miliard de euro”. "Toata lumea si-ar dori sa utilizeze o asemenea suma, o cerinta legitima, de altfel, dar noi am luat o decizie politica, si anume de a lasa acesti bani companiei, cu scopul de a isi dezvolta infrastructura energetica", a mai spus Ponta.

El a precizat ca, in contextul geopolitic actual, cu referire la Republica Moldova si Ucraina, acesta este tipul de decizie politica pe care nu numai Romania trebuie sa-l adopte, ci si Uniunea Europeana, ca un intreg, fiind important si sa se inteleaga ca este momentul sa se investeasca in infrastructura energetica.

Compania Electrica SA, controlata de stat, a lansat in dimineata zilei de vineri, la Bursa din Londra, intentia de a se lista, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu. Listarea este programata pentru luna iunie, conform angajamentului luat de Guvern fata de Fondul Monetar International.

Oferta prin care Electrica scoate la vanzare pe bursa actiuni noi reprezentand 105% din capitalul social va avea trei transe, iar investitorii pot cumpara atat actiuni la Bursa de Valori Bucuresti, cat si GDR-uri pe piata de la Londra. Prin aceasta oferta statul vizeaza transferul a 51% din actiunile companiei catre investitori privati.

In prezent, Electrica este controlata integral de stat, prin Ministerul Economiei. Compania are un capital social de 2,06 miliarde lei.

Gabriel Dumitrascu, seful Directiei Privatizare din Departamentul pentru Energie, estima la finalul lunii februarie ca in urma transferului de actiuni compania ar putea atrage peste 400 milioane de euro.