Odata motorul de profit al Barclays, divizia de investment banking a fost afectata de prabusirea veniturilor din trading, o serie de demisii la nivel inalt si o disputa cu actionarii privind bonusurile, potrivit Reuters, citata de Mediafax.

Barclays are aproximativ 140.000 de angajati la nivel mondial. Divizia de investment banking va pierde 7.000 din angajati pana in 2016, 2.000 urmand sa plece inca din acest an. 

De asemenea, Barclays s-a aflat in centrul scandalului privind manipularea dobanzilor la nivel global, care s-a soldat cu amenzi de sute de milioane de dolari in Statele Unite si Marea Britanie.

Fostul CEO al bancii, Bob Diamond, a fost demis in urma scandalului si inlocuit, in august 2012, cu Anthony Jenkins, actualul director general.

Barclays va transfera active de 90 miliarde euro intr-un fond de lichidare a activelor problematice.  Astfel, divizia de investment banking va controla numai 30% din activele Barclays, de la 50% in prezent, grupul punand accentul pe operatiunile retail din Marea Britanie, pe divizia de carduri de credit si pe afacerile din Africa.  Banca de active problematice va prelua si operatiunile de retail din Italia, Franta, Spania si Portugalia, precum si anumite active din zona corporate si de la divizia de carduri de credit. 

Noua strategie presupune costuri suplimentare de 800 milioane lire sterline, insa banca promite ca va majora pana in 2016 dividendele pana la 50% din profitul net ajustat, fata de 40% in prezent, si ca va fi mai bine protejata de riscuri.