Întrebaţi în ce măsură pandemia le-a influenţat afacerea, 72% din totalul oamenilor de afaceri chestionaţi au declarat că provocările economice generate de Covid-19 i-au afectat în mare măsură, 21% într-o oarecare măsură, în timp ce numai 7% s-au declarat "imuni" la efectele negative ale crizei.

Potrivit sursei citate, cei mai mulţi respondenţi (59%) au reclamat scăderea business-ului cu peste 50%, iar 13% s-au confruntat cu o diminuare a afacerilor cuprinsă între 20 - 50%, în timp ce 18% au marcat scăderea încasărilor cu procente de până în 20%. În acelaşi timp, numai 7% au afirmat că cifra de afaceri nu le-a fost afectată, iar 12% au evitat să răspundă.

Una dintre cele mai mari probleme cu care s-au confruntat managerii a fost scăderea vânzărilor (61%), urmată de neîncasarea facturilor (24%) şi de alte probleme precum închiderea activităţii, potivit Agerpres.

Barometrul Sierra Quadrant relevă faptul că 67% dintre cei intervievaţi se gândesc la restructurarea afacerilor ca principală măsură, în timp ce numai 16% au declarat că nu vor lua măsuri suplimentare şi 17% au evitat să ofere un răspuns.

Principalele măsuri de restructurare vizate de manageri se referă la: reconfigurarea ofertelor (43%), reducerea creditului furnizor (29%), scăderea cheltuielilor de funcţionare (23%), reduceri de personal (16%) şi digitalizarea activităţilor companiilor (12%).

Conform cercetării de specialitate, un manager din şapte (70%) a indicat că ar apela la insolvenţă sau la concordat preventiv dacă afacerea pe care o conduce sau o reprezintă ar intra în dificultate. Concordatul preventiv este avantajos pentru că permite acoperirea în timp cât mai scurt şi în proporţie cât mai mare a datoriilor acumulate, cu scopul evitării procedurilor de faliment, explică specialiştii Sierra Quadrant.

"Avem aproape 130.000 de firme, cu peste 850.000 de angajaţi, care se aflau pe pierdere încă dinainte de criza Covid şi care au supravieţuit în această perioadă numai din prisma ajutoarelor oferite de stat. Mare parte dintre aceste companii, probabil, vor opri activitatea complet şi îşi vor lichida afacerile imediat după ce statul şi băncile vor încerca să îşi recupereze banii datoraţi în contul taxelor, impozitelor sau, după caz, a ratelor şi leasing-urilor bancare", estimează analiştii.

În viziunea a 82% dintre oamenii de afaceri, pandemia de coronavirus va dispărea în anul 2021. Pe de altă parte, doar 11% sunt de părere că există puţine şanse ca această criză sanitară să fie depăşită, în timp ce 7% n-au vrut să se pronunţe.

În acest context, experţii susţin că, în actualul context macroeconomic, cu bugetul de stat puternic afectat de criză, nu este exclus ca provocările economice să continue, mai ales în primul trimestru din 2021.

Barometrul efectuat de compania de consultanţă Frames, la comanda Sierra Quadrant, a fost realizat în perioada 10 - 20 septembrie 2020, prin chestionare online, telefonic şi email, pe un eşantion reprezentativ de 300 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.

La chestionare au răspuns, în total, 1.850 de persoane, iar profilul respondenţilor a fost reprezentat de antreprenori, manageri de companii, middle şi top management, cu studii superioare, 68% bărbaţi şi 32% femei, cu o vârstă medie de 45 de ani.