Traian Basescu  a spus ca in problema Lukoil nu discuta "abordari dambovitene", ci doar amenintari si presiunea facuta de un lider al companiei Lukoil impotriva procurorilor si a Guvernului Romaniei.

"Consider ca o astfel de abordare este inadmisibila, iar daca maine Lukoil va stabili sa nu reia productia, cer Guvernului Romaniei sa fie pregatit sa preia rafinaria de la Ploiesti, pentru ca asta depaseste limitele unei companii care vrea sau nu vrea. Trebuie sa ne amintim pretul cu care am privatizat-o, il replatim si diferenta, cat a costat retehnologizarea, il platim dupa ce constatam daca evaziunea fiscala si spalarea de bani a fost de numai 230 de milioane de euro sau a fost cumva, mai mare”, a declarat Basescu.

El a spus ca Guvernul trebuie sa fie pregatit sa plateasca pretul cu care a vandut rafinaria de la Ploiesti si tehnic sa o preia in operare. 

"La constatarea finala a ilegalitatilor comise de Lukoil, sa discutam in contrapartida suma constatata a fi frauda cu sumele investite de Lukoil in aceasta rafinarie", a adaugat șeful statului. 

Basescu a mai spus ca a auzit "o minciuna" zilele acestea si anume ca "Lukoil contribuie la bugetul de stat cu 700 de milioane de euro pe an”. 

"Lukoil, de cinci ani, merge in pierdere, ceea ce ma face sa gandesc ca, la terminarea anchetei, acele 230 de milioane sa fie, doar asa, o deschidere, vis-a-vis de suma. De unde, cand pierde, i-o fi dat 700 de milioane domnului Ponta, la buget? Ii spun eu, i-a dat banii lui, i-a dat banii din acciza, aia e partea statului roman care, daca benzina este de la Lukoil sau Petrom sau Rompetrol, aceeasi bani trebuie sa ii dea statului roman", a declarat seful statului. 

Presedintele a mai spus ca din declaratiile Lukoil aceasta companie nu a avut profituri, in ultimii cinci ani, din care sa fi dat statul roman contributii la bugetul de stat, ci a mers pe pierdere. 

"Cele 700 de milioane, anual, sunt accizele statului roman, pentru ca aceeasi acciza ar lua-o statul roman si daca ar vinde Petrom sau Rompetrol mai multa benzina. Mai avem firme, mai avem si statii de alimentare private. Oricine i-ar fi dat, cumulat, aceeasi acciza. Din acest punct de vedere, trebuie privit exact cum stau lucrurile", a precizat Basescu. 

El a mentionat ca justitia se afla "in fata unui santaj, a unei presiuni".

"Doamne fereste sa se cedeze la ea (la presiune, n.r.), pentru ca maine vom afla ca nici OMV Petrom nu mai are profit, nici Rompetrol nu mai are, nu mai face nimeni profit in tara asta, pentru ca asa se poarta, daca esti strain”, a mai comentat Basescu. 

Potrivit presedintelui, ”Guvernul trebuie sa analizeze acest aspect cu toata seriozitatea, pentru ca "nu e joaca". "Indrazneala celor care au dat mesajul ca ne gandim pana vineri si, daca nu terminati cu chestii din astea, cu justitie, cu procurori, noi plecam. Ia plecati, baieti, daca nu respectati legile statului, plecati, dar sa nu credeti ca plecati cu rafinaria", a declarat Basescu.

Basescu: Daca Lukoil vrea legile de la Moscova, se duce acolo

 

 

Presedintele a sustinut de asemenea: comportamentul partii romane fata de Lukoil trebuie sa fie "pe intelesul rusilor”, el avertizand ca aceasta companie trebuie sa se hotarasca: ori respecta legile statului roman si ramane aici, ori, "daca vrea legile de la Moscova, se duce acolo". 

"Comportamentul nostru trebuie sa fie pe intelesul rusilor. Va trebui sa ne comportam la fel. Rusii nu pot spune: «Inchid rafinaria ca asa vreau eu». Lukoil trebuie sa se gandeasca sa dispara de tot de pe piata romaneasca daca asta e abordarea. Ei au si un intreg lant de distributie", a declarat Basescu. 

Seful statului a adaugat ca Romania este stat de drept si ca legea se aplica tuturor in mod egal. El a mai spus ca exercitarea de presiuni ii pare "o abordare de tip putinian", adaugand ca "asa ceva face Putin in tara la el, nu intr-o tara a UE". 

"Lukoil sa se hotarasca: daca vrea sa ramana, respecta legile statului roman. Daca vrea legile de la Moscova, se duce acolo", a mai spus Basescu.

Ponta: Atacul lui Basescu reflecta o persoana incapabila sa isi exercite functia

Atacul presedintelui Traian Basescu la adresa magistratilor, primarilor, pensionarilor, muncitorilor de la Lukoil, reflecta o persoana incapabila sa isi exercite functia, afirma premierul Victor Ponta. 

"Atacul lui Traian Basescu la adresa magistratilor, primarilor, pensionarilor, muncitorilor de la Lukoil, precum si indicatia referitoare la cati bani trebuie dati pentru o opera a lui Brancusi reflecta o persoaana incapabila sa exercite o functie atat de importanta in stat", a afirmat Ponta, pe Facebook.

Tot joi, presedintele Basescu l-a acuzat pe judecatorul Horațius Dumbrava ca "minte", el precizand ca isi mentine integral declaratia pe care a facut-o atunci cand a dat avizul de incepere a urmarii penale fata de cinci fosti ministri.

Vicepresedintele pe rafinare, marketing si distributie din grupul rus Lukoil, Vladimir Nekrasov, a declarat miercuri, la Ploiesti, ca a incheiat o intelegere cu procurorii romani si ca pana vineri conducerea grupului petrolier va decide daca va inchide sau nu rafinaria Petrotel. 

"Ar fi pacat sa trebuiasca sa oprim rafinaria. Am investit multi bani aici", a spus Nekrasov. El a adaugat ca marti a avut intalniri cu procurorul care ancheteaza dosarul Petrotel, cu vicepremierul Liviu Dragnea si cu ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu. 

"Intelegem foarte bine ca ei (Dragnea si Nicolescu, n.r.) nu au cum sa intervina intr-o ancheta a procuraturii. Lor de asemenea le pare rau ca in cazul opririi rafinariei vor trebui sa revizuiasca in minus bugetul tarii", a adaugat Nekrasov.  El considera ca acuzatiile aduse rafinariei sunt nefondate si a precizat ca Parchetul nu i-a prezentat niciun document din care sa reiasa vreun prejudiciu. 

"Nu am vazut lucruri concrete, doar fraze generale", a spus el, adaugand ca a ajuns la o intelegere cu Parchetul, dar fara sa ofere detalii. 

"Am ajuns la unele compromisuri pe care le vom raporta maine (joi, n.r.) conducerii Lukoil. Daca conducerea Lukoil isi va da acceptul, repornim rafinaria. Daca nu, nu. Noi consideram ca taxele de 700 milioane de dolari platite pana acum in acest an pot reprezenta masuri asiguratorii", a continuat Nekrasov. 

El a afirmat ca acuzatiile procurorilor sunt nefondate.

"Astazi am convenit masuri asiguratorii care vor fi in vigoare pe perioada cercetarii (...) Consideram acuzatiile neintemeiate. Persoanele fizice care au facut asa ceva sa fie sanctionate, iar din acest punct de vedere, vom acorda tot sprijinul nostru la desfasurarea anchetei", a continuat acesta. 

Nekrasov a precizat ca in prezent se afla sub sechestru stocurile strategice de titei si produse petroliere ale Petrotel, respectiv 100.000 tone titei si circa 60.000 tone de benzina si motorina. De asemenea, tot patrimoniul rafinariei este sub sechestru, precum si debitul pe care Lukoil Romania il are catre Petrotel. 

"Pentru noi a fost o lovitura foarte mare oprirea rafinariei, ne-a surprins aceasta decizie", a mai spus Nekrasov. 

Parchetul Curtii de Apel Ploiesti a facut saptamana trecuta perchezitii la sediile Petrotel Lukoil Ploiesti, Lukoil Energy&Gas Romania, Lukoil Lubricants East Europe, Agentia Lukom-A-Romania si TP LOG Services, toate din Ploiesti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala și restul din spalare de bani. Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmarit penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani. 

Luni, premierul Victor Ponta spunea ca procurorul este suveran si independent in cercetarea cazului Lukoil, insa Guvernul spera intr-o solutie legala care sa permita sanctionarea persoanelor vinovate si recuperarea prejudiciului, dar si continuarea normala a activitatii si plata salariilor catre angajati. 

Sindicatul si directorul general ai Petrotel-Lukoil i-au solicitat premierului Victor Ponta sprijin pentru continuarea activitatii si deblocarea conturilor companiei, spunand ca astfel pot fi platite salariile angajatilor, pot fi achizitionate materiale si pot fi platiti furnizorii. 

Parchetul Curtii de Apel Ploiesti a precizat ca deciziile luate in cazul S.C. Petrotel Lukoil SA au rezultat in urma discutiilor cu reprezentantii conducerii societatii si "nu urmare unor declaratii cu caracter public facute de persoane din spatiul politic".

Declaratiile lui Ponta si decizia ulterioara a procurorilor de ridicare partiala a sechestrului au determinat reactii politice, dar si reactia CSM, care joi a decis sa sesizeze Inspectia Judiciara.