Rezultatul operational a fost de 1,56 miliarde lei (351,3 milioane euro), mai redus cu 18,4% decat in anul precedent, de 1,91 miliarde lei (430,8 milioane euro), ca urmare a veniturilor operationale mai mici, aflate sub impactul unei contributii mai reduse din derularea creditelor neperformante, un mediu de dobanzi scazute si costuri mai ridicate cu proiectele IT aflate in derulare.  

"Am trecut printr-o transformare ampla a bancii, iar aceasta este vizibila in imbunatatirea semnificativa a serviciilor pentru clienti. Detinem un capital foarte puternic si suntem determinati sa fim in permanenta un partener de incredere pentru clientii nostri, precum si sa gasim solutii comerciale pentru provocarile si dificultatile financiare pe le intalnesc acestia. In anul precedent, BCR a acordat peste 8 miliarde de lei credite noi in economie si a scazut ratele lunare pentru mai mult de 30.000 de clienti. Credem ca aceasta este calea corecta de urmat pentru o banca", a declarat directorul general al BCR, Sergiu Manea.  

Ponderea imprumuturilor neperformante (NPL) a scazut anul trecut la 20,2% comparativ cu 25,7% in decembrie 2014. Rata de acoperire a NPL s-a situat la un nivel foarte confortabil de 77,4%, in decembrie 2015.

BCR a inregistrat o crestere semnificativa a vanzarilor de credite noi: pe segmentul retail volumul creditelor noi in moneda nationala s-a ridicat la 5 miliarde lei, iar pe segmentul corporate volumul creditelor noi inregistrate in bilant s-a ridicat la 3,6 miliarde de lei.  

Astfel, in activitatea bancara retail, performanta ridicata a retelei de sucursale a generat volume noi de credite in moneda nationala de 5 miliarde de lei multumita vanzarilor de credite garantate aflate in crestere anuala cu 11,5% anual, sustinute la randul lor de vanzarile de noi de credite "Prima Casa" mai ridicate cu 29% fata de anul precedent, in timp ce volumul de credite de nevoi personale a crescut cu 7% anual.  

In activitatea corporate, portofoliul de credite nou acordate s-a ridicat la 3,6 miliarde lei, sustinut de o crestere de 3,6% pe segmentul de intreprinderi mici si mijlocii. Volumul de credite noi aprobate este din ce in ce mai ridicat, sustinut de un flux solid de afaceri noi de o calitate mai buna, in special pe categoriile de produse precum descoperit de cont, capital de lucru si finantarea lanturilor de furnizori.  

Veniturile nete din dobanzi au scazut cu 13%, la 1,99 miliarde de lei (448,3 milioane euro), de la 2,29 miliarde de lei (515,1 milioane euro) in anul 2014, ca rezultat al rezolvarii accelerate a portofoliului de credite problematice, eforturile de a oferi preturi competitive pe piata, precum si un mediu dominat de rate mai mici ale dobanzii.  

Veniturile nete din comisioane au crescut cu 2%, la 752,2 milioane lei (163,2 milioane euro), de la 711,3 milioane lei (160 milioane euro) in 2014, sustinute de veniturile generate de tranzactii bancare si distributia de produse de asigurare.  

Rezultatul net din tranzactionare a scazut cu 14,5%, la 308,4 milioane lei (69,4 milioane euro), de la 360,8 milioane lei (81,2 milioane euro) in anul 2014, din cauza activitatii mai reduse de tranzactionare.  

Venitul operational a scazut cu 9,3% la 3,07 miliarde lei (691,9 milioane euro) de la 3,39 miliarde lei (762,4 milioane euro) in 2014, in special din cauza veniturilor nete din dobanzi mai reduse, impreuna cu un rezultat din tranzactionare diminuat.  

Cheltuielile administrative generale in 2015 au ajuns la 1,51 miliarde de lei (340,5 milioane euro), mai ridicate cu 2,6%, comparativ cu 1,47 miliarde lei (331,9 milioane euro) in anul 2014.

Realizarea tintelor privind costurile, stabilite in 2012 in planul de redresare si atentia continua dedicata imbunatatirilor de productivitate, este de asteptat sa se traduca in investitii semnificative in infrastructura IT a bancii. Ca atare, raportul cost - venit a avansat la 49,2% in anul 2015, fata de 43,5% in aceeasi perioada din 2014, precizeaza BCR.  

In ceea ce priveste capitalizarea bancii, aceasta a ramas solida, pentru a sustine cresterea afacerii. Raportul de solvabilitate al BCR era in decembrie 2015 de 19,6%, in timp ce capitalul de Rang 1 + 2 (Grup BCR) cumula o valoare foarte solida de 5,66 miliarde de lei in decembrie 2015.  

"Exista in acest moment o serie de provocari neasteptate pentru sectorul financiar local, nu in ultimul rand o dezbatere aprinsa despre modul in care institutiile bancare ar trebui sa sprijine economia. Suntem determinati sa identificam, impreuna cu toate partile interesate, calea corecta de a sustine un  program de dezvoltare solid, ancorat in stabilitate, crestere economica si acces sustenabil la servicii financiare, asigurand, totodata, o protectie adecvata debitorilor deveniti cazuri sociale", a adaugat Sergiu Manea.  

Referitor la pierderile nete din deprecierea activelor financiare care nu sunt masurate la valoarea justa prin profit si pierdere, BCR a inregistrat o eliberare de provizioane in valoare de 72,9 milioane lei (16,4 milioane euro) in 2015, fata de o sarcina negativa de -4,44 miliarde lei (-999 milioane euro) in anul 2014, ca urmare rambursarilor aferente portofoliului de credite cu probleme, bazate pe capacitati sporite de procesare si recuperare a creditelor neperformante, precum si pe o situatie economica mai buna.  

In 2015, BCR a inregistrat in continuare o calitate mai ridicata a portofoliului de credite performante, ca urmare a implementarii in anii anteriori a unor procese de selectie si monitorizare mai performante.  

Depozitele de la clienti au fost in crestere cu 6,8% la 42,63 miliarde lei (9,42 miliarde euro) la 31 decembrie 2015, fata de 39,92 miliarde lei (8,91 miliarde euro) la 31 decembrie 2014, determinate de evolutia pozitiva a depozitelor retail si IMM.

Depozitele clientilor raman principala sursa de finantare a BCR, banca beneficiind totodata de surse de finantare diversificate, inclusiv compania mama.  

"BCR se concentreaza pe creditarea in lei, cu scopul de inversa pe termen mediu si lung mixul de valute din portofoliul de credite in favoarea monedei locale si pentru a utiliza la maximum capacitatea puternica de autofinantare in lei", anunta BCR.