Operatiunea va reduce rata creditelor neperformante la BCR, cu 5 puncte procentuale, a declarat miercuri, la Viena, Jozef Sikela, membru al board-ului Erste Group, responsabil de corporate banking. 

"Planul de a curata banca este mare si inca vorbim de cateva miliarde de lei" a afirmat Jozef Sikela, potrivit Agerpres.

El a precizat ca unul dintre motivele pentru care BCR nu a vandut anul trecut portofoliul de credite neperformante pe segmentul de retail a fost aparitia unor noi legi in Romania, care au speriat pe toata lumea, iar preturile oferite pentru portofoliul de credite neperformante nu au fost destul de atractive pentru banca.

Cea mai mare banca din Romania va reveni insa in 2016 asupra acestei operatiuni.  

Sikela a mai spus ca pentru 2016 nu exista ingrijorari in ceea ce priveste economia romaneasca, exista insa un risc politic pentru introducerea unor legi noi, dar spera ca bunul simt economic va invinge, iar Romania va ramane predictibila si o tara atractiva pentru investitori.  

In toamna lui 2015, BCR a decis sa anuleze procedurile de vanzare a unui pachet de credite neperformante in valoare de aproximativ 2,7 miliarde de euro, catre fondurile de investitii Blackstone Group LP si Lone Star Funds.

In 2014, banca a incheiat anul cu pierderi de 2,8 miliarde lei (630 milioane euro), dupa ce in 2013 a avut un profit de aproape 600 milioane lei, in conditiile constituirii unor provizioane de 4,4 miliarde lei pentru curatarea creditelor neperformante. Volumul creditelor neperformante inregistrate de BCR a atins maximul in anul 2012, respectiv 14,2 miliarde de lei.