Producatorul de bere nord-american Molson Coors Brewing a cumparat StarBev, cu operatiuni in Europa de Est, inclusiv Romania, de la fondul de investitii CVC Capital Partners, pentru 2,65 miliarde de euro, au anuntat, marti, cele doua companii implicate in tranzactie.

StarBev detine in Romania compania Bergenbier SA.

Tranzactia trebuie aprobata de autoritatile pentru concurenta din mai multe state europene si ar trebui sa fie finalizata in al doilea trimestru al anului. Dupa incheierea tranzactiei, StarBev va fi operata ca o afacere separata in cadrul Molson Coors si va avea sediul in Cehia.

StarBev detine noua fabrici de bere in Europa Centrala si de Est, cu vanzari in 2011 de circa 700 milioane de euro si profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare de 241 de milioane euro.

"StarBev ofera Molson Coors o platforma foarte buna de crestere si un fundament excelent de la care sa extindem marcile noastre cheie, precum Carling, in Europa Centrala si de Est. Staropramen va imbogati, de asemenea, portofoliul Molson Coors pe unele dintre pietele pe care suntem prezenti sau pe care le avem in vedere", a spus Peter Swinburn, presedinte si director general al Molson Coors, intr-un comunicat al grupului canadian.

CVC a cumparat operatiunile de productie de bere din Europa Centrala si de Est, pe care le-a consolidat in StarBev, de la InBev, in 2009, dupa fuziunea acestei companii cu Anheuser-Busch. Cedarea activelor a fost necesara pentru a se obtine avizul Comisiei Europene in privinta fuziunii.

StarBev, cat pe ce sa ajunga pe mana japonezilor

Potrivit unor surse citate de Reuters la sfarsitul saptamanii trecute, producatorul japonez de bere Asahi se afla in faza finala de achizitie a StarBev, printr-o tranzactie evaluata la circa trei miliarde de dolari.

StarBev, cu peste 4.100 de angajati, detine operatiuni de productie de bere in Cehia, Romania, Serbia, Croatia, Bulgaria, Ungaria si Muntenegru, dar vinde si in Bosnia-Herzegovina si Slovacia. StarBev produce anual 13,3 milioane hectolitri de bere.

Molson Coors a fost infiintata prin fuziunea, in 2005, a companiilor Molson din Canada si Coors din Statele Unite. Compania are sedii in ambele tari. Pe langa principalele piete - SUA, Canada si Marea Britanie - Molson Coors opereaza si o divizie internationala, pentru Europa, Asia si America Latina.