Bill Gates a devenit astfel al doilea mare actionar al FCC, dupa Esther Koplowitz, una dintre cele mai bogate femei din Spania, care detine participatia majoritara de 53,9%, a anuntat FCC, citata de Wall Street Journal, preluat de MarketWatch, preluat de Mediafax.

Gates a preluat actiunile prin intermediul fondurilor de investitii pe care le controleaza, noteaza FCC.

Cea mai mare companie de constructii din Spania, aflata intr-o situatie financiara dificila, a vandut actiunile la pretul de la finalul sedintei bursiere de vineri, de 14,86 euro. Titlurile au inchis luni la 15,67 euro si au urcat marti cu 9%, la 17,04 euro.

Valoarea actiunilor FCC s-a dublat in ultimele 12 luni, investitorii anticipand ca managementul va incheia cu succes negocierile cu creditorii pentru refinantarea datoriilor care ajung la maturitate in acest an si in 2014, in valoare totala de 5 miliarde euro.

FCC a raportat pentru prima jumatate a anului vanzari nete de 3,13 miliarde euro, in scadere cu 13,7% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut, si o pierdere de 607,6 milioane euro, cauzata in principal de deprecierea activelor in zona energiei regenerabile si deconsolidarea din grup a companiei Alpine.

Compania spaniola are peste 80.000 de angajati in 55 de tari si a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 11,15 miliarde euro.

In Romania, FCC este implicata in mai multe proiecte mari de infrastructura

Un consortiu format din FCC, Alpine Bau, Azvi si Straco executa pentru CFR SA lucrari de modernizare pe doua tronsoane ale Coridorului IV pan-european, in valoare de peste 350 milioane de euro.

Astfel, FCC participa la modernizarea tronsoanelor Micasasa - Atel, din judetul Sibiu, si Atel - Sighisoara (Mures), in valoare de 747,4 milioane lei (aproximativ 168 milioane euro), respectiv 208 milioane euro, fara TVA.

Acelasi consortiu executa pentru CFR lucrarile de reabilitare la tronsonul Vintu de Jos (Alba) - Simeria (Hunedoara), care asigura legatura feroviara intre centrul si vestul tarii, in baza unui contract in valoare de 1,255 miliarde lei (290,6 milioane euro), fara TVA.

Compania Alpine Bau, parte a grupului FCC, a declansat cel mai mare caz de insolventa produs in Austria dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Alpine a cerut intrarea in insolventa la sfarsitul lunii iunie. Compania este inchisa si vanduta pe bucati.

FCC mai este parte intr-o asociere cu Astaldi (Italia), Delta ACM si AB Construct care a castigat in 2011 un contract pentru executia tronsonului Raul Doamnei-Eroilor al Magistralei 5 de metrou, termenul prevazut la vremea respectiva pentru deschiderea tronsonului fiind 2014. Contractul are valoarea de 215 milioane euro, fara TVA. Tronsonul va avea noua statii, in lungime de 6,2 kilometri, si va deservi 200.000 de locuitori.

In luna iulie, Metrorex a atribuit un contract de 69 milioane lei (15,5 milioane euro) fara TVA asocierii Astaldi - FCC - Delta ACM - AB Construct pentru lucrari suplimentare la un tronson al Magistralei 5 Drumul Taberei - Pantelimon.

De asemenea, consortiul FCC - Astaldi este responsabil pentru lucrarile la autostrada Arad - Timisoara, contract cu o valoare de 135,4 milioane euro.

FCC a lucrat pentru guvernul bulgar la constructia podului Calafat - Vidin si a facut parte din consortiul care a construit Pasajul Basarab din Bucuresti.