PC-urile, telefoanele mobile, consolele de jocuri, televizoarele si dispozitivele medicale wireless care emit folosind unde radio trebuie sa fie avizate de Comisia Federala pentru Comunicatii. Comisia aproba anual aproximativ 16.000 de dispzitive electronice, potrivit unor date prezentate luna trecuta la cererea Congresului.

Rata de avizare este in prezent zero "si ar putea afecta puternic economia digitala cu cat situatia dureaza mai mult", a declarat seful comisiei, by Jessica Rosenworcel, potrivit Bloomberg.

Comisia pentru comunicatii a trimis in concediu fara plata 98% din angajati si a suspendat cea mai mare parte a operatiunilor, dupa ce noul an fiscal a inceput la 1 octombrie fara ca legislativul sa adopte bugetul statului federal.

Chiar si dupa ce isi va relua activitatea, agentia guvernamentala va avea foarte mult de recuperat, creand astfel posibilitatea unor intarzieri la lansarea de produse de catre Google, Apple, Samsung Electronics, HTC si LG Electronics, a avertizat intr-o nota de cercetare firma de avocatura Hogan Lovells.

"Va exista un impact puternic asupra produselor de consum, in functie de cat de mult dureaza oprirea activitatii statului federal", a declarat, intr-un interviu, Michele Farquhar, partener la biroul din Washington al firmei de avocatura.

Companiile folosesc laboratoare private pentru a derula testele si au nevoie de Comisie doar pentru a otine aprobarea finala ca produsele nu cauzeaza interferente, a spus el. Printre produsele care necesita avize se numara smartphone-uri, tablete si laptopuri.

Produsele care ar trebui sa ajunga la vanzare in perioada Craciunului au depasit probabil perioada de avizare in iunie sau iulie si nu vor inregistra probleme, a declarat un fost angajat al agentiei.

Reprezentanti ai Google si Apple au refuzat sa comenteze, in timp ce oficiali ai companiilor asiatice Sony, ZTE si Lenovo au afirmat ca afacerile lor in SUA nu au fost afectate de oprirea activitatii statului american.