Putini stiu ca Blythe Masters este "femeia care a inventat armele financiare de distrugere in masa" - dupa cum a caracterizat-o, inspirat, jurnalul Guardian , din Londra. Conform celor de la Newsweek , aceste arme "au pus in libertate un monstru" care ameninta sa distruga economia mondiala, scrie Ziarul Financiar.

Criza recenta a monedei euro, din care inca n-am iesit, demonstreaza cat de profunde sunt urmarile deciziilor lui Blythe Masters si te duce cu gandul la posibilitatea ca intreg sistemul financiar sa ajunga la ruina. De fapt, bancile suporta consecintele nenumaratelor imprumuturi toxice pe care le-au creat si care le pot aduce sfarsitul. Ziaristul Pierre Jovanovic a scris o carte despre destinul de exceptie al acestei tinere absolvente de la Cambridge, destin care s-a intersectat, fara voia ei, cu cele a sute de milioane de oameni care au intrat in somaj datorita crizei. Motivul? Toti bancherii din lumea asta au dat ascultare Evangheliei titlurilor de risc de insolventa ( D efault Swap Credits ), aplicand-o pana la a comite cele mai mari abuzuri.

Formula "magica" a lui Blythe Masters i-a condus la pierzanie, vina bancherilor fiind de a fi inchipuit un nou "vitel de aur" si de a-si fi uitat de propriile principii de prudenta, pastrate cu sfintenie de sute de ani. Cine este Pierre Jovanovic? Reporter la jurnalul francez Matin de Paris , apoi corespondent la Washington si Los Angeles pentru Quotidien de Paris , Pierre Jovanovic si-a inceput cariera de scriitor cu un prim titlu vandut in mai bine de un milion de exemplare: Ancheta asupra existentei ingerilor pazitori. Un titlu care l-a consacrat, dar care i-a oferit o aura de polemica si controversa.

Din februarie 2008, Pierre Jovanovic anima un blog despre situatia financiara internationala iar de la inceputul lui 2009 prezinta revista presei economice la un canal de radio francez, analizand si comentand articole pe teme sociale si financiare din presa anglo-saxona. Ultima sa carte, Blythe Masters, este portretul celei mai puternice femei de pe planeta, banchera de la JP Morgan care a dus la ruina bancilor inventand instrumentele credit default swap . Intr-un stil incisiv si plin de savoare, Pierre Jovanovic dezvaluie adevaratele cauze ale dezastrului economic fara precedent prin care trecem si ne pune in garda fata de ce ne asteapta in viitorul apropiat.O ancheta magistrala, bazata pe informatii soc perfect demonstrate, prin care Pierre Jovanovic dovedeste un imens talent de jurnalist. Cartea cuprinde dezvaluiri incredibile in legatura cu felul cum bancherii, prin aroganta, lacomia si prostia lor, au facut ca pierderile cauzate de actiunile lor iresponsabile sa fie suportate din buzunarul cetatenilor obisnuiti.

Citeste si

Masini nevazute pe sosele. 8 prototipuri pe care producatorii auto le-au pastrat doar pentru ei GALERIE FOTO