Compania petroliera britanica a precizat ca ieftinirea "aurului negru", al carui pret care s-a depreciat cu 70% intr-un an, o obliga la o reducere a cheltuielilor in zonele de explorare si productie, unde se propune "simplificarea structurii si reducerea costurilor, fara a afecta securitatea", a declarat un purtator de cuvant, pentru BBC, transmite Agerpres.   

Personalul din aceste departamente va ajunge sub pragul de 20.000 de persoane, dintr-un total de 80.000 de angajati.  

BP a dat asigurari ca va continua extractia de petrol din Marea Nordului si a mentionat ca anul acesta va investi patru miliarde dolari in operatiunile din Marea Britanie, unde va desfiinta 600 de locuri de munca.  

Marile companii petroliere au anuntat ca isi vor reduce investitiile si vor incerca sa-si diminueze cheltuielile in contextul reducerii persistente a pretului petrolului, care luni a scazut sub 32 dolari la Bursa de la Londra, pentru prima data din aprilie 2004.  

Preturile petrolului au atins un nivel minim saptamana trecuta ca urmare a turbulentelor financiare din China, al doilea consumator mondial de petrol, in timp ce ingrijorarile legate de excesul de oferta de pe piata persista.  

Tensiunile politice intre Arabia Saudita si Iran, doi dintre marii producatori ai OPEC ingreuneaza ajungerea la un acord pentru limitarea pragului de productie in acest grup de tari.