In primele noua luni ale anului trecut, banca a avut un profit net de 51 milioane lei. 

Volumul creditelor acordate de BRD clientelei de persoane fizice a atins 17 miliarde lei, in usoara scadere.

Pe de alta parte, cresterea vanzarii de credite de consum din acest an a incetinit contractia soldului total al creditelor, de 4,7% fata de decembrie 2013, comparativ cu o medie de 6,3% la nivelul sistemului bancar, in timp ce volumul imprumuturilor imobiliare a crescut cu 3,8%, a anuntat joi banca Bursa de Valori Bucuresti. 

Creditele acordate clientilor corporate au consemnat o scadere de 7,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 15,1 miliarde lei, pe fondul operatiunilor de scoatere din bilant a creditelor neperformante si a unei cereri scazute de creditare. 

Costul net al riscului a scazut cu 8,6% in primele 9 luni, banca constituind in T3 provizioane suplimentare pentru portofoliul de clienti aflati in insolventa. Astfel, acoperirea creditelor neperformante cu provizioane s-a imbunatatit, la 71,5% la finele lunii septembrie, comparativ cu 68,9% la sfarsitul anului trecut.

Rata creditelor neperformante, potrivit normelor IFRS, a scazut la sfarsitul trimestrului al treilea la 21,1%, fata de 24,8% la decembrie 2013, in timp ce, potrivit definitiei BNR (credite cu intarzieri mai mari de 90 de zile si/sau aflate in proceduri juridice), acelasi indicator a scazut la 18,2%, fata de 21,8%. 

"Evolutia creditelor neperformante se datoreaza implementarii unei noi politici de write-off si este aliniata tendintei generale a sistemului bancar", se spune in comunicat.