Anul trecut Bucurestiul era plasat pe penultima pozitie in clasament si inregistra regrese la majoritatea criteriilor luate in considerare la alcatuirea topului.

Londra, Paris si Frankfurt raman primele trei orase europene preferate pentru derularea de afaceri in general, potrivit studiului European Cities Monitor. Amsterdam a obtinut un punctaj mare anul acesta, continuand ascensiunea din 2010 si urcand de pe locul 6 pana pe 4. Berlin a avut de asemenea o evolutie buna si a urcat doua locuri pana in primele cinci, de pe locul 7 unde se afla anul trecut. Totodata, a fost inregistrata o crestere mare in numarul liderilor de afaceri care se preconizeaza ca se vor stabili in oras.

Ce a cotat in alcatuirea clasamentului

La alcatuirea clasamentului s-a tinut cont de mai multe criterii, considerate importante de companii in deciziile de a loca afacerile, precum calitatea legaturilor de transport cu alte orase interne sau externe, telecomunicatiile, accesul la alte piete, disponibilitatea si cheltuielile cu forta de munca, costurile cu spatiile de birouri si calitatea vietii angajatilor.

Pe primele pozitii in topul criteriilor se regasesc accesul facil la piete si clienti, element indicat de 60% dintre repondenti, disponibilitatea personalului calificat (53%) si calitatea telecomunicatiilor (52%).

Atu-urile Capitalei

Bucurestiul a inregistrat progrese la majoritatea criteriilor, mai putin la cea care analizeaza calitatea telecomunicatiilor si calitatea vietii angajatilor.

In ceea ce priveste, accesibilitatea pe piata, Bucurestiul a urcat 11 poziti, de pe 36 pe 25, iar in functie de calitatea legaturilor de transport cu alte orase interne sau externe Bucurestiul se afla pe 29 cu 7 pozitii mai sus decat anul trecut.

Costurile cu spatiile de birouri a urcat Capitala 17 pozitii pe pozitia 4, dupa ce anul trecut in functie de acest criteriu Bucurestiul ocupa locul 21. Si la capitolul disponibilitatii spatiilor de birouri, situatia din Bucuresti s-a imbunatatit considerabil, astfel ca acesta s-a plasat pe pozitia secunda in clasament, fata de 24 in 2010. La acest criteriu, Bucurestiul este depasit doar de Berlin.

Mai mult, Bucurestiul a recastigat, in defavoarea Varsoviei, pozitia de lider in clasamentul realizat dupa costul cu forta de munca pe care a pierdut-o anul trecut. Dupa climatul de afaceri asigurat de autoritati, Bucurestiul a castigat 15 pozitii, plasandu-se pe locul 4, fata de 15 in 2010.

Citeste si

"I don't need sex. A giant corporate person f**ks me every day". Miscarea impotriva lacomiei bancherilor, in IMAGINI