In data de 16 februarie, premierul i-a cerut sefului Fiscului ca in 60 de zile sa ii aduca doua miliarde de euro strict din evaziunea fiscala. Pana acum inspectorii au adunat putin peste jumatate din aceasta suma, si mai au doar 13 zile la dispozitie ca sa respecte ordinul.

Autoritatile anunta ca in primele 3 luni au adus la buget din taxe, impozite, dar si din evaziune fiscal, 9,1 miliarde de euro, cu 850 de milioane de euro mai mult ca anul trecut.

Din aceste 850 de milioane guvernul ar putea majora lefurile bugetarilor si in plus ar putea reduce si contributiile sociale. Supriza insa! Desi am avut incasari record, dupa primele 3 luni bugetul este in continuare pe deficit. Ceea ce inseamna ca toti banii au fost deja cheltuiti.

Asadar, nu am reusit sa punem deoparte bani pentru angajatii de la stat. FMI le va permite guvernantilor sa faca gesturi simbolice. Politicienii sustin insa ca majorarea de 16%, deloc modesta, promisa pentru Luna iunie, nu este de fapt o marire ci o reintregire, asa ca acordul cu Fondul nu ar fi incalcat.

Suma va fi completata cu alte miliarde din vanzarea Tarom, Transgaz , Posta Romana, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Oltchim sau CFR Marfa. O decizie clara privind majorarea salariilor va fi luata la sfarsitul acestei luni, dupa negocieri cu FMI.