Potrivit surselor citate, in urma perchezitiilor facute la sediile unor firme si ale companiei SIVECO, au fost ridicate calculatoare si documente.

Anchetatorii vor verifica documentatia, dar si continutul mediilor de stocare ale calculatoarelor, iar ulterior, dupa audieri, vor decide daca pun in miscare actiunea penala fata de vreunul dintre suspectii audiati.

Totodata, precizeaza sursele citate, la Parchet sunt audiati si cinci martori. Aceleasi surse spun ca a fost chemata la audieri si Irina Socol, presedinte si actionar la SIVECO Romania.

Politistii si procurorii au facut, luni, perchezitii la mai multe firme, printre care si societatea SIVECO, intr-un dosar in care se fac cercetari pentru evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice.

Potrivit Politiei Romane, perchezitiile au vizat sapte adrese din Bucuresti si din judetele Ilfov si Giurgiu, fiind vizate domiciliile suspectilor si sediile unor societati comerciale.

Zece persoane au fost duse la audieri, iar in functie de probatoriul administrat si de aspectele rezultate in urma perchezitiilor, vor fi dispuse masurile legale in acest dosar, in care se fac cercetari pentru evaziune fiscala.

"In fapt, in scopul sustragerii de la plata taxelor si impozitelor catre bugetul de stat, reprezentantii unei compani producatoare de programe informatice ar fi creat un circuit infractional format din peste 50 de societati comerciale prin care ar fi fost evidentiate tranzactii fictive derulate in perioada 2009-2013, in valoare de aproximativ 10 milioane de euro", s-a aratat intr-un comunicat de presa al Politiei Romane.

Din cercetari a reiesit ca in contabilitatea producatorului de soft ar fi fost inregistrate achizitii fictive de servicii reprezentand crearea unor programe informatice care in realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, SIVECO ar fi achizitionat fictiv servicii de programare informatica de la mai multe firme de tip "fantoma". In lantul evazionist ar fi fost implicate mai multe firme de tip "fantoma", iar unele dintre acestea, care ar fi furnizat servicii informatice companiei SIVECO, ar apartine unor cetateni de etnie roma din Sintesti.

"In cursul acestei dimineti, am fost solicitati sa furnizam informatii in cadrul unor cercetari efectuate de catre autoritati. Activitatea financiara si comerciala a companiei se bazeaza, de mai bine de 22 de ani, pe respectarea tuturor prevederilor legale, nationale si internationale. Sprijinim cu maxima disponibilitate eforturile autoritatilor. Manifestam, totodata, transparenta in punerea la dispozitia opinei publice a informatiilor referitoare la desfasurarea cercetarilor facute de autoritati, pe masura ce le vom obtine", s-a precizat intr-un raspuns al SIVECO Romania, citat de Mediafax.