Directoratul bancii din Sibiu, controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea, a convocat actionarii pentru a aproba termenii si conditiile principale ale ofertei ferme revizuite pe care Nextebank a inaintat-o pe 14 noiembrie pentru fuziunea prin absorbtie de catre BCC, potrivit datelor din convocatorul transmis BVB. 

Totodata, propune imputernicirea conducerii executive pentru a face demersurile necesare implementarii fuziunii. 

Directoratul mai vrea sa poata majora capitalul social al bancii cu maxim 155 milioane lei prin una sau mai multe emisiuni de actiuni ordinare noi pe o perioada de un an de la data la care delegarea este aprobata de actionari, "in legatura cu o posibila acordare de imprumut subordonat de nivel 1 sau de nivel 2, care ar putea sa contina caracteristici de convertibilitate in actiuni". 

Actionarii vor decide daca imputernicesc conducerea bancii sa stabileasca termenii si conditiile majorarii de capital social in ceea ce priveste imprumutul de capital amintit, delegarea urmand sa fie reinnoita anual pe toata durata oricarui credit de capital cu caracteristici de convertibilitate in actiuni. 

Actionarii bancii cu drept de vot au aprobat in 10 aprilie propunerea managerilor de a analiza oportunitatea unei fuziuni a institutiei de credit. 

BNR a suspendat, la jumatatea lunii martie, dreptul de vot pentru principalul actionar al bancii, Ilie Carabulea, aflat in arest, dar si pentru Corneliu Tanase, care actioneaza concertat cu Carabulea.  Ulterior, banca centrala a extins cu inca patru persoane grupul de actionari care actioneaza concertat la Banca Carpatica, incluzand si noii actionari care au preluat titluri de la Corneliu Tanase, intrucat Ilie Carabulea a finantat o parte din achizitii. 

Ilie Carabulea controleaza 41,2898% din capitalul social al bancii, iar Corneliu Tanase detinea anterior unor tranzactii 11,2179% din titluri. 

Investitorul ar putea achizitiona pachetul detinut de Carabulea. 

Carabulea si Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, au fost arestati preventiv pentru fapte de coruptie, la finele lunii ianuarie, fiind acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurari. 

Actionarii al caror exercitiu al drepturilor de vot nu a fost suspendat au avut dreptul sa tina adunare generala, putand lua orice hotarare de competenta acesteia, cu majoritatea prevazuta de lege sau, dupa caz, de actul constitutiv, majoritatea respectiva fiind raportata in acest caz la totalul capitalului social detinut de actionarii in cauza. 

Carpatica si-a adancit pierderea in trimestrul al III-lea, ajungand la 21,75 milioane lei dupa primele noua luni, fata de un profit de 19,37 milioane lei in perioada similara din 2013, pe fondul constituirii unor provizioane de 54,6 milioane lei, potrivit reglementarilor BNR. 

Activele bancii s-au redus cu 19%, la 3,29 miliarde lei, de la 4,06 miliarde lei, in linie cu strategia aprobata de reducere a portofoliului de active financiare si de sustinere a dezvoltarii activitatilor bancare de baza. Veniturile totale au scazut cu 2%, la 155 milioane lei, diminuarea celor de pe segmentul de clienti IMM fiind partial compensata de cresterea accelerata inregistrata pe segmentul corporate.