"Cheltuilelile legate de plata componentei variabile a onorariului consultantului pentru privatizarea Romtelecom vor fi suportate de MSI in limitele sumelor aprobate cu aceasta destinatie in bugetul privind activitatea de privatizare al ministerului, la finalizarea procesului de vanzare a actiunilor Romtelecom, din sumele incasate din vanzarea acestora", potrivit unei ordonante de urgenta privind contractarea serviciilor de consultanta pentru privatizarea Romtelecom.

La articolul 1 din acelasi act normativ, publicat luni in Monitorul Oficial, se precizeaza ca suma de 2 milioane de lei, prevazuta prin OG 17/2013 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2013, reprezinta componenta fixa si se poate angaja de la bugetul de stat prin bugetul MSI.

La finele lunii iulie, MSI a anuntat ca statul va angaja un consultant financiar specializat pentru a vinde intreaga participatie minoritara pe care o mai detine la Romtelecom, reprezentand 45,99% din capitalul social. Optiunea principala a Guvernului este ca actiunile sa fie vandute prin listare la Bursa de Valori Bucuresti, dar asteapta si opinia consultantului financiar care urmeaza sa fie angajat, astfel incat profitul statului din aceasta operatiune sa fie cat mai mare.

O hotarare adoptata de Executiv in luna iulie prevede selectarea de catre MSI a unui consultant specializat, respectiv o banca de investitii sau un consortiu format dintr-o banca de investitii si consultant juridic, care sa aiba capacitatea de a presta si servicii de investitii financiare pe piata de capital, in vederea finalizarii privatizarii Romtelecom.

La finele lunii august, MSI a anuntat ca organiza, la 6 septembrie, o licitatie pentru achizitionarea de servicii juridice in vederea finalizarii procesului de privatizare a Romtelecom, valoarea contractului fiind estimata intre 128.000 si 500.000 lei (fara TVA) in urmatoarele 24 luni.

La expirarea termenului au depus oferte casele de avocatura Salans (in prezent Dentons), David si Baias, Bulboaca si Asociatii, Florea si Asociatii si Bostina si Asociatii, au declarat pentru Mediafax surse apropiate companiei.

Potrivit caietului de sarcini, castigatorul licitatiei va acorda asistenta juridica pentru MSI in procesul de elaborare a actelor normative necesare pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat si va analiza si elabora opinii juridice cu privire la documentele realizate de consultantul financiar selectat de minister.

Incercari esuate de privatizare

Statul a mai incercat sa privatizeze Romtelecom si in 2005 si in 2008, dar ambele initiative au esuat, noteaza Mediafax.

Pachetul majoritar de actiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen OTE, care detine 54,01% din capital din anul 2001. Datele ministerului privind situatia financiara a Romtelecom in ultimii trei ani releva ca in 2010 a fost inregistrata o pierdere de 232,02 milioane de lei la o cifra de afaceri de 3,02 miliarde de lei.

In 2011, pierderea companiei a urcat la la 884,64 milioane de lei la o cifra de afaceri de 2,8 miliarde de lei, in timp ce in 2012 a fost inregistrat un profit de 312,63 milioane de lei la o cifra de afaceri de 2,73 miliarde de lei.