Firmele platesc mai usor taxele catre stat, care sunt, teoretic, mai mici, dupa cum arata un studiu facut in 190 de tari si in care noi ocupam locul 50. Am avansat fata de editia trecuta, iar din 2011 am progresat cu 100 de locuri.

Cand au calculat clasamentul tarilor in functie de cat de usor se platesc taxele, specialistii unei companii internationale de consultanta au luat in calcul trei indicatori: cota de impozitare, orele pierdute pentru plata acestor dari si numarul de taxe.

Surprinzator e ca cel mai bine la usurinta platii taxelor sta Moldova, pe locul 31 in acest clasament anual. Pe ei ii ajuta faptul ca firmele de acolo au impozitare redusa, dar nu se pot lauda si cu stabilitate politica, fiscala, de orice fel. Polonia sta si ea bine, iar Romania are acest loc 50 - nesperat de bun pentru cat de mare e birocratia la noi. Ne urmeaza cehii, ungurii si vecinii bulgari.

Daca ne uitam pe evolutia acestui clasament vedem ca de fapt noi, romanii venim de foarte departe - am fost pe locul 151 acum 5 ani, am coborat, am revenit si ne-am stabilizat aici in ultimii doi ani - locul 50 asadar. Cehii in schimb acum fac cunostinta cu aceasta zona. Moldova e, cum spuneam, destul de volatila. Polonezii vin si ei de departe - pare ca au intentii serioase de simplificare a sistemului fiscal. In timp ce bulgarii nu au o directie prea clara.

Noi stam 161 de ore anual ca sa calculam, declaram si sa platim taxele catre stat, in timp ce in tarile de langa noi media e de 233. Peste 38% din profit merge pe aceste dari, comparativ cu doar 34% cat dau vecinii.

Ionut Simion, Country Managing partner PwC Romania: "De mentionat ca nu este inclusa reducerea cotei TVA si a cotei de impozit pe dividente care vor intra in urmatorul raport. Principala problema a Romaniei nu este cota efectiva de impunere, ci cota de colectare a impozitelor stabilite in Romania la acest moment."

Din pacate, Romania nu reuseste sa colecteze decat putin peste jumatate din TVA-ul pe care-l impune, iar evaziunea fiscala si economia neagra sunt estimate la aproape o treime din PIB.