Proiectul postat pe site-ul Ministerului Economiei include criteriile de evaluare a planului de afaceri propus de tinerii intreprinzatori, indicand ca cel mai mare punctaj in cadrul procesului de selectare pentru acordarea ajutorului de stat va fi acordat proiectelor destinate productiei.

Astfel, pentru o firma – denumita microintreprindere "S.R.L. – I. D." ("societate cu raspundere limitata - intreprinzator debutant") – care se va ocupa de productie vor fi acordate 20 de puncte, pentru servicii 15 puncte, iar pentru comert si alte activitati 10 puncte.

Daca planul de afaceri conduce la crearea de cel putin sase noi locuri de munca permanente vor fi acordate 20 puncte, in timp ce pentru minimum patru sau cel putin doua locuri de munca vor fi acordate 15, respectiv 10 puncte.

Un calificativ maxim de 20 puncte va primi planul de afaceri care indica o pondere a investitiilor de peste 80% in cheltuielile aferente, calificativ care va scadea la 15 puncte pentru o pondere a investitiilor de peste 50% si la 10 puncte pentru o pondere a investitiilor de peste 20%.

Daca microintreprinderea este localizata in mediul rural, tanarul intreprinzator va mai primi 10 puncte la evaluare sau doar 5 puncte, daca investitia este realizata in mediul urban.

Pentru o schema de finantare cu credit bancar vor fi acordate alte 20 puncte, in timp ce pentru o schema de finantare fara credit bancar vor fi acordate doar 10 puncte.

Punctajul maxim care se poate obtine este de 100 puncte, iar cel minim de 50 puncte. Punctajul minim pentru accesarea programului este de 60 puncte.

La punctaje egale va prevala numarul de inregistrare on-line.

Documentul prevede ca bugetul alocat programului pentru perioada 2010–2012 pentru acordarea de alocatii financiare nerambursabile este de 46,2 milioane lei si ca, pentru intervalul 2010-2012, numarul minim de beneficiari va fi 1.100 microintreprinderi.

Garantiile de stat pentru tinerii intreprinzatori vor fi acordate in limita a 100 milioane euro, dintre care 20 milioane euro in 2010, iar ajutorul financiar de maxim 10.000 euro va fi alocat pentru un numar estimat de 200 firme in acest an si minim 1.000 firme anul viitor, a declarat, luni, premierul Emil Boc.

Proiectul de act normativ prevede ca tinerii intreprinzatori in varsta de pana la 35 de ani vor beneficia de scutire de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de patru salariati, angajati pe durata nedeterminata, si de o alocatie financiara nerambursabila reprezentand cel mult 30% din valoarea proiectului de investitii, dar nu mai mult de 10.000 euro.

Vezi AICI proiectul de ordonanta de Guvern

Vezi AICI proiectul normelor de aplicare