Prospectul ofertei a fost aprobat vineri noaptea de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Aceasta va dura opt zile lucratoare, pana pe 31 octombrie.

Statul vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz la preturi intre 24 si 32 lei pe titlu, estimand sa obtina intre 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) si 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro), titlurile urmand sa fie vandute atat pe Bursa de la Bucuresti, cat si pe cea de la Londra.

O transa de 15% din actiuni va fi rezervata investitorilor mici, iar diferenta de 85% va fi alocata investitorilor institutionali.

Micii investitori vor beneficia de discounturi pentru subscririle de pana la 10.000 actiuni. Pentru ordinele plasate in prima saptamana discountul va fi de 5%, iar din a doua saptamana reducerea va fi de 3% fata de pretul final, care va fi stabilit in functie de subscrierile investitorilor institutionali.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a afirmat, vineri, ca se asteapta la o suprasubscriere avand in vedere ca Romgaz este o companie buna, profitabila si "are viitor".

Listarea Romgaz va fi prima in care o parte din actiuni va fi vanduta pe piete externe, prin intermediul unor certificate de depozit cu activ suport titlurile din oferta (GDR).

Raportat la pretul minim din oferta, Romgaz este evaluata la 9,25 miliarde lei (2,07 miliarde euro), iar la pretul maxim la 12,33 miliarde lei (2,77 miliarde euro).

Pachetul majoritar de actiuni al Romgaz Medias, respectiv 85,1%, este detinut de Departamentul pentru Energie, iar 14,9% apartine Fondului Proprietatea. Daca statul va vinde pachetul vizat de actiuni, participatia Departamentului pentru Energie la Romgaz se va diminua la 70,1%.

Oferta este intermediata de consortiul format din banca americana Goldman Sachs, Erste, BCR si Raiffeiesen Capital&Investment (RCI).

Romgaz a incheiat primul semestru cu o cifra de afaceri de 1,9 miliarde de lei, in scadere de la aproape 2,2 miliarde de lei in perioada similara din 2012. In acelasi timp, profitul companiei a scazut de la 797 milioane de lei la 622 milioane de lei, potrivit datelor prezentate pe pagina web a companiei. Rezultatele au fost intocmite conform standardelor internationale de contabilitate.