Judetul Brasov, comuna Hoghiz, satul Fantana. Aici, pe strada Vaii, figureaza de 3 ani sediul unei firme care a declarat la inceput un capital social frumusel, de 50 de milioane de dolari. "Sediul" este in casa unor oameni modesti.

Proprietarii nu au primit nici un ban, asa ca traiesc dintr-un ajutor social de 100 de lei si mai muncesc cu ziua prin sat.

In decembrie firma si-a majorat capitalul de la 50 de milioane de dolari la 5,5 miliarde - suma care poate umple de invidie orice companie petroliera sau de telefonie mobila. Nu va speriati, pentru ca doar O MIE de dolari sunt in numerar, restul este aport in natura - adica in actiuni ale unei companii obscure din Statele Unite..

In acte, majorarea de capital s-a transformat intr-un profit de 3,7 miliarde de euro - aproape dublu fata de profitul cumulat al primelor 10 companii din Romania - banci, companii petroliere si de telefonie mobila. Este insa un profit pe hartie, fara sa aiba in spate nici un leu, dolar sau euro. Asa ca statul nu are ce sa impoziteze, si nici primaria.

Deocamdata nimeni nu a reusit vorbeasca cu actionarii firmei.