CEZ va folosi suma obtinuta prin vanzarea actiunilor MOL la rascumpararea obligatiunilor convertibile legate de aceste titluri, a precizat compania ceha.

CEZ a lansat licitatia de rascumparare a obligatiunilor de 470,2 milioane de euro (505,12 milioane de dolari) miercuri si anticipeaza ca oferta se va incheia joi, dupa inchiderea tranzactiilor bursiere.

CEZ a convertit actiunile MOL in obligatiuni pe termen de trei ani si jumatate in 2012, cand compania din Ungaria nu si-a exercitat dreptul de a le rascumpara.

Compania ceha a cumparat actiunile la inceputul lui 2008, pentru a ajuta MOL sa respinga o incercare de preluare.

Operatiunea a avut rolul sa stabileasca o relatie strategica intre cele doua companii energetice din Europa Centrala, dar acestea au renuntat ulterior la acest plan.

CEZ a precizat ca a vandut actiunile la un pret de 18.700 de forinti pe unitate.

Actiunile MOL au scazut joi cu 2,5%, iar cele ale CEZ cu 0,5%.

Reevaluarea in scadere a actiunilor MOL a avut un impact negativ asupra profiturilor CEZ, care s-au redus timp de mai multi ani din cauza preturilor scazute ale energiei angro.

Compania a anuntat saptamana trecuta ca anticipeaza pentru 2017 un profit net ajustat de 12-17 miliarde de coroane, fata de 19,6 miliarde de coroane in 2016.