Astfel, conform acordului semnat la data de 7 aprilie 2016 intre CEFC si kazahii de la KazMunaiGaz, "CEFC China va achizitiona 51% din actiunile Rompetrol cu 680 milioane de dolari, dupa care cele doua parti isi vor integra resursele pentru o explorare comuna a pietelor internationale de petrol si gaze. Ele vor face, de asemenea, investitii strategice in sectorul energetic prin intermediul KMGI si vor pune bazele unui fond de investitii si dezvoltare in energie, vor achizitiona mai multe benzinarii la nivel global (...). In urmatorii cinci ani, cel putin 3 miliarde de dolari vor fi investite in proiecte in linie cu tintele strategice ale companiei. KMGI va continua sa primeasca suport din partea Guvernului kazah si a KMG, cea din urma promitand sa asigure cel putin 125 de milioane de tone de titei brut pentru KMGI in urmatorii 15 ani dupa achizitie", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul companiei chineze.

Compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan - KazMunayGas (KMG) si China Energy Company Limited (CEFC) au semnat vineri documentele specifice pentru constituirea unui joint-venture, compania chineza devenind actionar majoritar cu 51%, iar participarea KMG in noul joint-venture urmand sa fie de 49%, a anuntat, vineri, KMG.

Conform intelegerii dintre KMG - CEFC, compania din China isi asuma o serie de obligatii, prin care aceasta va efectua investitii in dezvoltarea de noi proiecte in Uniunea Europeana si tarile adiacente Drumului Matasii.

Sub denumirea ŤSilk Wayť (Drumul Matasii), proiectul comun al companiei nationale din Kazahstan - KMG si al companiei din China - CEFC se va dezvolta avand ca baza platforma Grupului KMGI. O echipa mixta de lucru formata din experti din Kazahstan, China si Romania a realizat un volum important de activitati pregatitoare - semnarea in 14 decembrie 2015 a Memorandumului de Intelegere in prezenta prim-ministrilor din Kazahstan si China, dar si validarea pe 29 ianuarie 2016 de catre partile semnatare a Conditiilor principale ale tranzactiei (Term Sheet).

“Sunt convins ca in parteneriat cu un investitor puternic, compania va reusi sa avanseze considerabil, utilizand KMGI drept platforma comuna pentru dezvoltarea business-ului”, a declarat Sauat Mynbayev, presedintele KMG.

De asemenea, directorul executiv al CEFC, Jianjun Zang, a afirmat ca parteneriatul dintre CEFC si KMG are ca obiectiv o dezvoltare strategica care va face din KMG International o platforma comuna pentru obtinerea de resurse si efectuarea de investitii strategice.

"Aceasta evolutie se inscrie in spiritul celor doua initiative nationale 'One Belt One Road' si 'Nurly Zhol'. Suntem increzatori ca va fi o colaborare benefica pentru a dezvolta un parteneriat strategic pe termen lung', a subliniat directorul executiv al CEFC.

Conform celor stabilite de ambele parti, guvernarea societatii mixte se va face pe baza de paritate.

Tranzactia va fi supusa unor masuri prealabile, care presupun inclusiv aprobarea finala din partea autoritatilor competente europene si chineze, dar si alte institutii abilitate. Data estimata pentru finalizarea acesteia este octombrie 2016.

Compania chineza CEFC este una dintre cele mai dinamice companii private din China. In 2014 compania a fost inclusa in lista Global Fortune 500 pe locul 349. CEFC isi desfasoara activitatea in domeniile energetic, financiar si investitii.

KMG International (fost Rompetrol Group NV) a fost preluat de KMG in 2007. In Romania, Grupul administreaza doua rafinarii, iar la nivel european si in regiunea Marii Negre detine si opereaza o importanta retea de statii distributie carburanti. Conform Hotararii Guvernului din Kazahstan din 30 decembrie 2015, KMGI a fost inclus in lista companiilor care vor fi privatizate.