Intalnirea a fost organizata la Varsovia, unde premierul Romaniei participa la o reuniune de lucru a prim-ministrilor din tarile central si est-europene cu prim-ministrul chinez, Wen Jiabao, cu ocazia Forumului Economic "Polonia-Europa Centrala-China".

"A fost o discutie axata pe oportunitatile economice pe care le pot fructifica cele doua tari. Partea romana a venit cu o lista care cuprinde atat propuneri concrete pentru partea chineza, cat si directii strategice de investitie. Trebuie sa remarcam deschiderea partii chineze pentru a analiza aceste propuneri si a le impartasi ulterior departamentelor speciale. In acelasi timp, exista o propunere agreata, prin care partea chineza sa vina cu un mecanism de finantare pentru diverse proiecte in parteneriat romano-chinez", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, potrivit Mediafax.

El a aratat ca oficialii romani spera sa echilibreze balanta comerciala cu statul chinez si sa dezvolte relatiile turistic-culturale, sa identifice noi oportunitati de studii pentru romani in China si sa deschida piata romaneasca "pentru tot ce inseamna investitii chineze".

Surse oficiale au declarat ca oamenii de afaceri chinezi sunt interesati sa investeasca in Romania in principal in proiecte din agricultura, IT, infrastructura si energie.

Atentionat de jurnalisti, intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul intalnirii cu oficialii chinezi, ca astfel de discutii a avut si predecesorul sau, Emil Boc, dar fara un rezultat economic concret, premierul Ungureanu a aratat ca este nevoie ca un intreg sistem sa fie pus "in miscare", pentru ca astfel de intalniri la nivel politic sa fie valorificate in plan economic.

"Nu ne punem problema «daca», ci in sensul lui «trebuie» valorificat. Este adevarat, de foarte multe ori am fost pusi in situatia de a nu putea oferi consistenta contactelor de inalt nivel presedinte-prim-ministru, iar dumneavoastra ati dat exemplul vizitei premierului Emil Boc in China. Trebuie pus un intreg sistem in miscare, pentru a recunoaste ca interesul national tine de felul in care aceste contacte politice de inalt nivel sunt valorificate economic, altminteri ele intra in istorie ca simple note de subsol. Este nu doar interesul meu, ci si o experienta pe care o cunosc si pe care nu vreau sa o repet avandu-l pe Mihai Razvan Ungureanu in fruntea Guvernului", a spus premierul Ungureanu, fost ministru de Externe in Guvernul Tariceanu.

Proiectele propuse de Romania oficialilor chinezi vizeaza lucrari de infrastructura transfrontaliere, pe coridoarele de transport care leaga Marea Neagra de Marea Blatica, realizarea de parcuri industriale si tehnologice, dezvoltarea unor programe in domeniul energiei regenerabile, agriculturii si turismului.

Romania isi propune si sa transforme portul Constanta intr-o "poarta" de intrare a produselor industriale chineze catre sud-estul Europei si Uniunea Europeana.

La o conferinta economica organizata, la Bucuresti, la inceputul lunii aprilie, premierul Ungureanu a declarat ca Romania intentioneaza sa dezvolte relatiile economice cu China, dupa ce anul trecut ritmul de crestere a exporturilor romanesti l-a depasit pe cel al importurilor.

Relatiile bilaterale intre Romania si China au consemnat in 2011 fata de 2010 o crestere de 36,27% a exporturilor romanesti si de 8,24% a importurilor, valoarea totala a schimburilor comerciale ridicandu-se la 4,2 miliarde dolari.