Grupul subliniaza, in prospect, cota de piata uriasa pe care o detine in China, cea mai mare pe piata online din lume, cu peste 500 milioane de utilizatori, scrie Mediafax.

Valoarea tranzactiilor pe platforme mobile intermediate anul trecut de Alibaba a crescut la 37 miliarde de dolari, potrivit prospectului, citat de Bloomberg.

Aplicatia Taobao a companiei a fost cea mai populara aplicatie de comert electronic din China incepand din august 2012, dupa numarul de utilizatori activi lunar.

Listarea Alibaba ar putea deveni cea mai mare oferta publica initiala derulata vreodata in SUA, depasind-o pe cea a Visa, care a atras 19,65 miliarde de dolari in 2008.

Compania chineza incearca, punand accentul pe businessul mobil, sa evite repetarea problemelor care au afectat listarea Facebook in 2012. Fara venituri generate pe platforme mobile la finele anului 2011 si cu o crestere perceputa de investitori ca anemica pe acest segment, Facebook a pierdut mai mult de jumatate din valoarea de piata in primele patru luni de la oferta publica initiala din mai 2012, prin care a atras 16 miliarde de dolari. In prezent, valoarea de piata a Facebook a revenit si a depasit nivelul de la listare, dupa ce compania a reusit sa-si dezvolte afacerile pe platforme mobile, care genereaza acum 59% din veniturile din publicitate ale retelei de socializare.

Analistii subliniaza ca dezvoltarea rapida a Alibaba pe platforme mobile se datoreaza in principal "culturii si pietei mobile puternice" din China, care s-a dezvoltat mult mai rapid decat in Vest si a devenit segmentul cheie pentru atragerea si retinerea clientilor.

Alibaba precizeaza in prospect ca a avut anul trecut o cota de piata de 76% din valoarea totala a achizitiilor online de produse in China.

Aproape 20% din tranzactiile efectuate prin serviciile Alibaba au provenit, in ultimele trei luni ale anului trecut, de pe platforme mobile, de aproape trei ori mai mult fata de ponderea inregistrata cu un an in urma.

Oferta publica initiala a grupului chinez va fi subscrisa de Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley si Citigroup.