Valve este o o firma dezvoltatoare de jocuri video, scrie CNBC. Intr-un interviu acordat luna trecuta, Yanis Varoufakis, fostul economist al companiei cu sediul in Seattle, a declarat ca aceasta ar putea valora pana la patru miliarde de dolari. Mai mult, potrivit acestuia, organizatia numara aproximativ 400 de angajati.  

"Cel mai uluitor aspect al Valve este ca nu exista sefi. Nu are o ierarhie clara si este bazata pe ceea ce unii oameni din interior mi-au descris ca fiind principiile anarho-sindicalismului. In esenta, asocierea libera a angajatilor intre ei", explica Varoufakis.  

Anarho-sindicalismul este o teorie economica ce isi are radacinile la inceputul secolului 19. Pe scurt, se refera la o forma de guvernamant in care mai multe grupuri de muncitori, auto-organizate, lucreaza impreuna pentru a atinge diferite scopuri. Cu alte cuvinte, un tip de socialism fara guvern central, dar cu uniuni de schimb.  

In Valve, acest lucru se traduce prin faptul ca un lucrator are dreptul sa se mute oriunde in cadrul companiei, participand la ce proiecte doreste. Mai mult, in timp ce Google se lauda ca acorda 20% timp liber angajatilor, la Valve procentul este practic de 100%.  

"Mobilitatea din cadrul corporatiei este extraordinara, toata lumea recunoaste asta. Toate birourile au rotite si nu trebuie decat sa scoti doua device-uri din priza pentru a te putea muta sa lucrezi in cadrul altei echipe. Pe de alta parte, nici nu se incearca crearea unui ecran de fum in jurul a cativa oameni care ar avea rol de conducere, dar care practic nu se pricep la ceea ce fac. Toti de aici sunt excelenti in domeniul lor", spune Varoufakis.

Angajarile, demisiile sau bonusurile, care uneori pot fi de zece ori salariul de baza, se initiaza oriunde, inclusiv la o discutie relaxanta pe holurile companiei, de catre orice angajat. Surprinzator, aceasta forma de anarhie pare sa functioneze si nu a generat pana acum probleme.  

Valve a fost fondata in 1996, de catre doi fosti dezvoltatori de software de la Microsoft, Gabe Newell si Mike Harrington. Cel mai important produs al sau este platforma Steam, care functioneaza la nivel international ca iTunes, doar ca pentru jocurile video. Potrivit lui Varoufakis, 70% dintre jocurile create aici sunt vandute prin intermediul platformei. Aceasta are 55 de milioane de utilizatori in toata lumea si genereaza castiguri de aproximativ un miliard de dolari anual.