Unul din cei mai mari producatori de vinuri din Romania, Murfatlar, cu o cifra de afaceri de peste 40 de milioane de euro, a intrat recent in insolventa. Culmea, compania este profitabila, dar nu are bani cash.

"Gradul lent de recuperare a banilor din piata are ca principal efect lipsa de lichiditati", au declarat reprezentantii companiei.

Firma are vanzari, insa clientii intarzie cu banii. Asa ca plata salariilor, a utilitatilor si chiriilor a devenit o povara. Au aparut deja penalitati, dobanzi, iar tavalugul datoriilor risca sa distruga afacerea. Acum, creditorii nu pot cere executarea silita.

Insolventa poate proteja companiile chiar si de datoriile fata de stat. Este cazul RHS, unul din cei mai mari importatori de produse IT, cu profit de peste 1 milion de euro anual.

Fiscul banuieste ca nu si-ar fi platit impozite, care depasesc 22 de milioane de euro. ANAF i-a blocat conturile, ceea ce inseamna ca firma nu mai dispunea de lichiditati pentru importuri si risca sa sisteze activitatea pe perioada procesului intentat impotriva deciziei fiscului.

Anul trecut, peste 22 de mii de companii au intrat in insolventa.