Astfel, profitul companiei conduse de Warren Buffett (82 de ani), unul dintre cei mai bogati oameni din lume, a urcat de la 2,28 miliarde de dolari la 3,92 miliarde de dolari, sprijinit si de performantele companiei de cai ferate Burlington Northern Santa Fe, unul dintre cele mai indraznete pariuri ale miliardarului.

Miliardarul a preluat Burlington Northern la inceputul anului 2010, intr-o tranzactie evaluata la 44 miliarde de dolari. Portofoliul de derivate al Berkshire a fost acumulat de Buffett in ultimii 10 ani, investitorul pariind pe cresteri pe termen lung ale indicilor bursieri din SUA, Europa si Japonia.

Actiunile Berkshire Hathaway au crescut cu 14% in acest an, depasind cu doua puncte procentuale performanta indicelui S&P 500 al bursei de la New York.

Holdingul construit de Buffett in ultimii 40 de ani prin absorbirea a diverse companii continua sa faca achizitii. Miliardarul a declarat ca a esuat in acest an sa incheie o preluare evaluata la 22 milairde de dolari, dar a reusit sa cumpere un ziar, un producator de izolatii pentru cladiri si un distribuitor de alimente. Rezervele de bani ale companiei au crescut la 47,8 miliarde de dolari, de la 40,7 miliarde dolari la jumatatea acestui an.

Omul de afaceri este, prin Berkshire, cel mai mare actionar al Coca-Cola, IBM si Wells Fargo, iar portofoliul de actiuni al holdingului valoreaza 88 miliarde de dolari, conform cotatiilor de la finele lunii septembrie.