Consiliul Concurentei a finalizat proiectul de lege privind concurenta neloiala, acesta fiind in dezbatere publica pana la 31 ianuarie.

Proiectul de lege prevede ca folosirea in scop comercial a rezultatelor unor experimentari a caror obtinere a necesitat un efort uman sau investitional considerabil sau a altor informatii secrete in legatura cu acestea, transmise autoritatilor competente in scopul obtinerii autorizatiilor de comercializare a produselor farmaceutice sau a produselor chimice destinate agriculturii, care contin compusi chimici noi, constituie una din infractiunile care vor fi sanctionate.

De asemenea, va fi considerata infractiune divulgarea unor informatii legate de aceste experimente, cu exceptia situatiilor in care dezvaluirea acestora este necesara pentru protectia publicului sau cu exceptia cazului in care s-au luat masuri pentru a se asigura ca informatiile sunt protejate contra exploatarii neloiale in comert, daca provin de la autoritatile competente.

Lgea va pedepsi si divulgarea, achizitionarea sau utilizarea secretului de afaceri de catre terti fara consimtamantul detinatorului sau legitim, ca rezultat al unei actiuni de spionaj de afaceri. Pentru aceste infractiuni sanctiunea este pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani sau amenda de la 20.000 la 200.000 lei, putand fi aplicate si alte pedepse complementare, precum interzicerea detinerii calitatii de asociat, administrator sau alta functie de conducere intr-o firma, interzicerea exploatarii unei companii, direct sau indirect pe o perioada de pana la doi ani de la data pronuntarii unei hotarari judecatoresti de condamnare.

Legea va considera fapta de concurenta neloiala denigrarea unui competitor sau a produselor sau serviciilor acestuia prin comunicarea sau raspandirea publica de afirmatii false despre activitatea unui concurent sau despre produsele acestuia care ar putea produce prejudicii firmei concurente.

Totodata, raspandirea publica de catre o firma a informatiilor false, incorecte sau incomplete despre activitatea sa, despre produsele sale, astfel incat sa ii creeze o situatie favorabila in raport cu concurentii sai, precum si dezorganizarea activitatii unei firme prin instigarea sau determinarea unor angajati, furnizori, clienti sau alte parti implicate la nerespectarea obligatiilor lor contractuale, vor fi considerate fapte de concurenta neloiala.

In plus, incalcari ale legii vor fi deturnarea clientelei unei firme de catre un fost salariat sau reprezentant al acesteia, prin folosirea unor date cu caracter confidential, pentru care respectivul operator a luat masuri rezonabile de asigurare a protectiei acestora. La fel si incheierea de contracte prin care o companie asigura livrarea unui produs sau executarea unor prestatii in mod avantajos, cu conditia aducerii de catre client a altor cumparatori cu care operatorul economic ar urma sa incheie contracte similare, daca aceasta uzanta comerciala nu este realizata in mod transparent.

Faptele de concurenta neloiala se sanctioneaza cu amenda de la 0,3% la 3% din cifra de afaceri totala sau venituri totale din anul financiar anterior sanctionarii in cazul persoanelor juridice si cu amenda de la 1.000 la 20.000 lei in cazul persoanelor fizice. Pentru persoanele juridice contraveniente amenda nu poate fi mai mica de 5.000 lei.

Consiliul Concurentei analizeaza, constata si sanctioneaza faptele care constituie incalcari ale prezentei legi, la sesizarea persoanelor fizice si juridice care au un interes legitim sau din oficiu.

Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 100.000 lei si refuzul operatorilor economici si al autoritatile si institutiile administratiei publice centrale si locale de a furniza informatii, precum si furnizarea de date inexacte sau incomplete, in cadrul investigatiilor realizate de Consiliul Concurentei.

Citeste si:

S-a dat verdictul in razboiul licentelor de telefonie mobila

Euro a scazut la minimul 10 ani fata de yen si la cel mai redus nivel din ultimele 12 luni in raport cu dolarul