Cu ocazia publicarii rezultatelor financiare anuale, marcate de un declin al profitului net cu 7%, la 23 de miliarde de euro, Gazprom a analizat impactul escaladarii tensiunilor dintre Rusia si Occident.

Tensiunile risca sa slabeasca economia rusa si sa afecteze increderea in stabilitatea economica si politica a regiunii si, in general, in investitiile din Rusia, se arata in raport.

Situatia ar putea provoca declinul actiunilor Gazprom, care sunt cotate si la Londra, si sa afecteze accesul la finantarea pe piata financiara.

Gazprom avertizeaza ca daca situatia se va inrautati nu exista asigurari ca noile sanctiuni nu vor viza si companii din cadrul grupului.

O parte importanta din produsele Gazprom sunt vandute in Europa, grupul cumpara echipamente din regiune, unde detine si active, iar o parte din venituri sunt in valuta. In aceste conditii, sanctiunile vor avea un efect material asupra rezultatelor Gazprom, potrivit raportului.

Grupul Gazprom este deja implicat puternic in criza, avertizand autoritatile de la Kiev ca va opri livrarile de gaze daca operatorul ucrainean Naftogaz nu va plati datoriile, fapt care ar afecta si livrarile catre Europa. "Tensiunile politice si economice dintre Rusia si Ucraina au reaprins temerile legate de fiabilitatea livrarilor de gaze catre Europa prin intermediul Ucrainei", recunoaste Gazprom in raport.

Proiect de 900 miliarde de dolari al Exxon cu Rosneft, in pericol

Bloomberg scrie ca sanctiunile aplicate de SUA Rusiei in contextul crizei din Ucraina pun in pericol si un proiect care ar putea depasi 900 de miliarde de dolari al producatorului american de petrol Exxon cu Rosneft, companie controlata de guvernul de la Moscova.

Exxon intentioneaza sa inceapa lucrarile pentru forajul unui put petrolier in Marea Kara, din nordul Rusiei. Structura geologica Universitetskaia din Marea Kara, de dimensiunea orasului Moscova, reprezinta componenta centrala a aliantei dintre Exxon si Rosneft si ar putea contine peste 9 miliarde de barili de petrol, cu o valoare de peste 900 de miliarde de dolari la preturile actuale.

Parteneriatul Exxon-Rosneft, cu proiecte comune in Siberia si statul american Texas, va fi verificat mai atent dupa ce Statele Unite au impus in contextul crizei din Ucraina sanctiuni sefului Rosneft, Igor Sechin, privind inghetarea activelor si restrictii de calatorie.

"Sanctiunile impotriva lui Sechin ar putea complica relatiile Rosneft cu companiile din occident. Poate vor fi amenintate unele tranzactii din acest motiv si este posibil ca Rusia sa raspunda si sa fie mai putin dispusa sa permita companiilor din SUA sa participe la proiectele din zona Oceanul Arctic", a declarat Mattias Westman, manager care supravegheaza active de 3,3 miliarde de dolari din Rusia apartinand fondului Prosperity Capital.

Un purtator de cuvant al Exxon a declarat, saptamana trecuta, ca proiectul din Marea Kara este implementat conform calendarului, dar a refuzat sa comenteze dupa ce Statele Unite au adaugat mai multe persoane si companii pe lista celor vizate de sanctiuni in contextul crizei ucrainene, inclusiv seful Rosneft.

Companiile americane pot face inca afaceri cu Rosneft, a declarat, luni, un oficial al Trezoreriei SUA. Proiectul de explorare cu Exxon este cel mai important dintre colaborarile Rosneft cu parteneri straini, printre care Statoil din Norvegia si ENI din Italia.