”Instabilitatea economica indusa de tensiunile politice recente a produs o serie de efecte ale caror repercusiuni se vad si se vor vedea si in urmatoarele luni”, a spus Jianu, citat de News.ro.

Consiliul cere ca autoritatile sa nu modifice Codul Fiscal in urmatorii patru ani, pentru a se realiza o stabilitate economica si predictibilitatate in legislatia fiscala.

”Un prim efect al instabilitatii politice a fost reprezentat de deprecierea semnificativa a leului care, conform BNR, a atins miercuri, 21 iunie, un curs de referinta de 4,5987 lei/euro, nivelul maxim atins dupa 3 august 2012, cand a avut valoarea de 4,6481 lei/euro”, a mentionat reprezentantul CNIPMMR.

Deprecierea leului ar putea genera cresterea preturilor produselor importate, dar si instabilitate pentru contractele incheiate de antreprenori, acestia fiind nevoiti sa isi ia o marja de siguranta pentru preturile pe care le fixeaza, sustine patronatul.

De asemenea, la nivelul intregii societati, deprecierea poate duce la o scadere a consumului si, implicit, o scadere a incasarilor bugetare din impozite indirecte sau la o crestere a costului vietii.

CNIPMMR a prezentat luni mai multe masuri ramase neimplementate sau blocate si pentru care nu exista un orizont de timp rezonabil pentru a fi puse in practica in cursul acestui an.

Dintre acestea, Legea preventiei, care trebuia sa intre in vigoare la 1 aprilie, dar care are deja termenul depasit, iar acum se afla in dezbaterea comisiilor permanente ale Senatului, ca prima camera sesizata.

De asemenea, un alt program cu termen depasit este cel pentru sustinerea internationalizarii, aprobat prin OUG nr. 8/2017 privind Programul de sustinere a internationalizarii operatorilor economici romani.

In prezent, normele de implementare se afla in procedura de avizare interministeriala, nefiind stabilit un termen pentru adoptarea acestora prin Hotarare de Guvern.

La fel, proiectul privind acordarea de ajutoare de stat anual in valoare de 500 milioane de euro avea termen de aplicare 31 martie, dar schemele de ajutor de stat nu au fost redactate, potrivit CNIPMMR.

Nici Proiectul Codului Economic nu a fost realizat, desi termenul pentru dezbatere cu reprezentantii mediului de afaceri era 31 martie.

Proiectul presupunea includerea tuturor legilor care vizeaza domeniul economic intr-un pachet legislativ unitar ce va fi pus gratuit la dispozitia tuturor firmelor si persoanelor fizice care desfasoara activitati independente, incluzand Codul fiscal, Codul de procedura fiscala, Legea de infiintare a societatilor comerciale, Legea evaziunii fiscale si toate celelalte legi cu caracter economic.

Mai mult, si Legea nr. 233/2016 privind parteneriatul public-privat are termenul depasit, termenul pentru elaborarea normelor fiind 25 martie, iar legea nu poate fi aplicata in lipsa unor norme.

Un alt exemplu este crearea Programului National de Dezvoltare a Antreprenoriatului (PNDA), dar nu este stabilit niciun termen pentru inceperea programului.

Alte masuri care nu au termen pentru demarare sunt: infiintarea liceelor de antreprenoriat si Programul Romania Profesionala, acesta din urma fiind un program de sustinere in parteneriat public-privat a scolilor profesionale si de meserii.

CNIPMMR considera ca problemele aparute ca urmare a crizei politice, in implementarea masurilor programului de guvernare pentru mediul de afaceri, pot fi depasite prin stabilirea ca prioritate absoluta a domeniului fondurilor europene, acreditarea autoritatilor de mamangement si cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene.