In acelasi timp, pietele emergente precum Brazilia, Rusia, India sau China au si ele problemele lor: inflatie in crestere, o scadere a exporturilor si cresterea pretului materiilor prime. Si asta chiar daca, in ultima perioada, investitiile in actiunile unor companii de aici au generat profituri impresionante, insa acum scad in tendinta cu piata.

Spre exemplu, in cazul in care ai fi investit 1.000 de lire sterline in actiunile unei companii ai fi avut o pierdere de 160 de lire sterline. Si asta pentru ca multi investitori se sperie de conditiile pietei si vand cand cotatiile actiunilor sunt la niveluri mici, crezand ca vor cobori in continuare.

Cele mai mari profituri au fost obtinute din investitii in companiile farmaceutice, utilitare si de tutun, care au platit recent dividende actionarilor.

O alta optiune pentru investitii sunt firmele de pe alte continente. Daca ai avantajul ca ai de unde alege in cazul firmelor europene, acesta se poate transforma intr-o problema tinand cont de situatia precara a zonei euro. Astfel, in Europa sunt doar 331 de companii care valoreaza mai mult de 600 de milioane de lire sterline.

Iar multi investitori pariaza chiar pe scaderea actiunilor europene si spun ca sunt adevarate "chilipiruri".

Pietele emergente au absorbit o mare parte din banii investiti de marile corporatii la nivel international datorita cresterii populatiei, implicit a targetului firmelor, dar si a resurselor naturale bogate, mai ales in cazul Braziliei si Rusiei. Si chiar daca economia acestora si-a incetinit ritmul din cauza crizei, profitul din actiunile unor companii situate aici este inca la niveluri inalte.

Si India este un punct fierbinte pe harta investitorilor si asta tinand cont de faptul un sfert din populatia cu varsta sub 25 de ani locuieste aici. Iar in China, clasa de mijloc creste rapid.

Citeste si

Paradoxul de la Licurici. Un sat din Oltenia, asezat pe o comoara. Zacamantul de gaze care ar acoperi jumatate din importul anual